Mediji: Sud odbio zahtev odbrane za odbacivanje optužnice za ubistvo Ivanovića

Vesti 06. apr 202121:15 0 komentara
Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića
Izvor: N1

Osnovni sud u Prištini odlučio je da odbije zahtev za odbacivanje optužnice i protivljenje dokazima koje su podneli advokati odbrane Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Silvane Arsović i Radeta Basare, optuženih da su umešani u ubistvo lidera GI SDP, Olivera Ivanovića, prenosi Zakletva za pravdu.

Kako prenosi KoSSev, u odluci koju je objavio ovaj medij, a koja je doneta 2. marta 2021. godine, navodi se da je poslednja optužnica koja je podneta novembra prošle godine, nakon primedbi Apelacionog suda, sastavljena u skladu sa zakonskim zahtevima i da je tužilaštvo postupilo na osnovu zahteva drugostepenog suda.

Prema ovoj odluci, izmenjena optužnica, sama po sebi sadrži vremenski period u kom je, kako se sumnja, organizovana kriminalna grupa preduzela krivične radnje u vezi sa krivičnim delom, sadrži oblik i radnje preduzete radi izvršenja krivičnog dela, gde se za svakog optuženog navodi koje je radnje ko preduzeo, prenosi Zakletva za pravdu.

Prvostepeni sud je ocenio da činjenični opis i pravna kvalifikacija krivičnog dela – organizovani kriminal, ne sadrži nikakve kontradikcije, kako tvrdi odbrana, prenosi KoSSev.

Povezane vesti:

U odluci se navodi da se u ovom slučaju ne radi o novoj optužnici, već o optužnici poboljšanoj i dopunjenoj u skladu sa zahtevima Apelacionog suda, te da je tužilaštvo postupilo u skladu sa tim zahtevima. Usled toga, kao i zbog postojanja osnovane sumnje za izvršenje krivičnih dela za koja se optuženi terete, prvostepeni sud nije odbacio optužnicu zbog nečinjenja organa gonjenja, kako tvrdi odbrana, prenosi Zakletva za pravdu.

U pogledu zakonitosti dokaza i načina njihovog pružanja, sud je ocenio da u celokupnom sadržaju dokaza nema dokaza koji se izuzimaju, odnosno, nema nezakonitih dokaza. U pogledu vremenskog ograničenja optužnice i navoda odbrane da je prekršen član 159. ZKPK, u odluci se navodi da je optužnica podignuta u zakonski predvđenom roku, prenosi KoSSev.

Na kraju ove odluke sud je utvrdio da ne postoje okolnosti koje isključuju krivičnu odogovornost optuženih, da nije došlo do zastarelosti krivičnog gonjenja, nema amnestije ili pomilovanja i da postoji dovoljno dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da bi trebalo da se krene sa suđenjem, gde će se o predmetu meritorno odlučivati, prenosi Zakletva za pravdu.

Novu optužnicu je Specijalno tužilaštvo podnelo je 11. novembra. Suđenje po novoj optužnici trebalo je da počne još 4. decembra, ali je odlagano u dva navrata. Do odlaganja je došlo zbog zahteva advokata Toma Gašija o izuzeću, sada već bivšeg advokata Nedeljka Spasojevića – Faruka Korenice, koje je sud u međuvremenu i usvojio. Advokat Predrag Miljković potom je imenovan za novog branioca Spasojevića.

Novo ročište održano je 5. februara ove godine. Tada su se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili da nisu krivi, a tada su ujedno advokati odbrane i najavili da će predati prigovore i na ovu optužnicu. Advokati odbrane su novu, kao i prethodne dve optužnice, ocenili kao neutemeljenu, nepotpunu i nepotkrepljenu, navodi KoSSev.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!