Mediji: Srpski jezik izbačen iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova

Vesti 06. okt 202215:34 4 komentara
Kossev/Printscreen

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, kao i na stranicama društvenih mreža, nema nijedne objave na srpskom jeziku, objavili su prištinski mediji.

Ovo ministasrtvo u Vladi Kosova uklonilo je na svom zvaničnom sajtu stranicu na srpskom jeziku.

Takođe, na Fejsbuk stranici ovog ministarstva natpis i tekst ispod logoa je samo na albanskom jeziku, a brojne objave o aktivnostima ovog ministarstva su takođe samo na albanskom.

Tviter nalog je na englskom, dok je zvanični Youtube kanal i Instagram nalog i na engleskom i albanskom jeziku.

Čak je i Fejsbuk stranica promenjena, pa je srpski jezik izbačen i iz naziva ministarstva.

Medija centar uputio je pitanja Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova, međutim, odgovor nisu dobili.

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović rekao je da je ovo ministarstvo prekšilo Zakon o upotrebi jezika i Ustav Kosova.

„Svi građani imaju pravo da se na oba službena jezika pravovremeno informišu preko kanala za komunikaciju koja ministarstva koriste, tako da to jeste kršenje zakona“, istakao je Mladenović.

On je za Medija centar istakao da će u vezi s ovim slučajem Kancelarija poverenika za jezike pokrenuti „svoje redovne procedure“.

„Prvo ćemo tražiti objašnjenje od ministarstva, kako bi dali preporuke i ukoliko one ne budu sprovede videti da li postoji mogućnost kažnjavanja odgovornih, jer s tim ministarstvom već određeno vreme i imamo probleme kada je u pitanju komunikacija mejlom odnosno slanje saopštenja i obaveštenja medijima“, rekao je Slaviša Mladenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare