Mediji: Srbija mora da plati po 1.000 evra migrantima vraćenim u Bugarsku

Vesti 20. apr 202111:39 > 11:50 44 komentara
N1

Ustavni sud Srbije doneo je odluku prema kojoj je postupkom vraćanja 17 migranata iz Avganistana natrag u Bugarsku, tzv. "pushback-om", srpska pogranična policija prekršila zakon i prava migranata. Sud je dosudio i odštetu od hiljadu evra za svakog od migranata koji su tužili Srbiju zbog takvog postupka.

Kako piše list Večernji.hr, migrante je pred Ustavnim sudom predstavljao beogradski advokat Nikola Kovačević. On je rekao da se radi o važnoj presudi za Srbiju kojom se šalje jasna poruka državnim telima da moraju uskladiti svoju pograničnu praksu s domaćim i međunarodnim zakonodavstvom.

Reč je o presudi koja je retko zvanično priznanje da evropske zemlje primjenjuju izbacivanje migranata, što je kršenje zakona EU i međunarodnih zakona kojima se zabranjuje nasilno vraćanje ljudi u druge zemlje, bez da se provere pojedinačne okolnosti ili im se dozvolilo da zatraže azil.

Migranti koji prolaze kroz zemlje Balkana na putu prema EU redovno svedoče o nasilnim praksama pograničnih policija, zvanični je stav uglavnom da takvih praksi nema, a dokazati tako nešto izuzetno je teško.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare