Mediji: Kragujevačke škole dobile dopis da dovedu đake na vojnu paradu

Vesti 22. jun 202121:5589 komentara
Izvor: N1

Sve osnovne i srednje škole u Kragujevcu dobile su jutros mejlove koje je Školska uprava prosledila direktorima o "organizovanom praćenju vojne parade" na Vidovdan, 28. juna, na prostoru između Stadiona "Čika Dača" i Muzeja "21. oktobar" .Na tom mestu u 13 časova biće održana vojna parada na kojoj će biti prikazana obučenost i najsavremenija tehnička opremljenost Vojske Republike Srbije, a u javnosti se pretpostavlja da će prisustvovati i predsednik države Aleksandar Vučić.

Kako je preneo portal Glas Šumadije, u mejlu upućenom direktorima škola navodi se da je potrebno da sve škole povedu učenike na tu manifestaciju.

„I to osnovne škole učenike od četvrtog do osmog razreda, a srednje škole učenike svih razreda. Učenici sa nastavnicima bi trebalo da mesta za posmatranje parade zauzmu najkasnije u 12 časova i 30 minuta. Učenicima od prvog do trećeg razreda osnovne škole preporučiti da paradi prisustvuju u pratnji roditelja“, navedeno je u mejlu.

U mejlu koji potpisuje rukovodilac školske uprave Goran Joksimović stoji i da je organizovan prevoz za učenike i nastavnike iz škola koje su udaljene od mesta održavanja parade, te da je potrebno da najkasnije do četvrtka, 24. juna do kraja radnog vremena, na mejl Školske uprave, škole pošalju podatke o broju učenika i nastavnika koji će prisustvovati ovoj manifestaciji.

„Poštovane direktorke i poštovani direktori, zbog značaja vojne parade za našu Državu, za našu Vojsku i za naš Grad, molimo vas da date sve od sebe da organizacija njenog praćenja bude na najvišem nivou i prema brojnosti učenika i prema obezbeđivanju njihove sigurnosti (nastavnici da izvrše pripremu učenika za praćenje parade)“, zaključuje se u saopštenju.

Narodna stranka: Sraman dopis, jel sledeća štafeta za rođendan?

Na poziv na „organizovano praćenje vojne parade“ reagovala je Narodna stranka (NS) u Kragujevcu koja je ocenila da je „upućen sraman dopis“ u kome se nalaže da sve škole povedu svoje učenike na vojnu paradu koja je planirana za Vidovdan u Šumaricama. „Umesto da tog dana, po tradiciji prisustvuju roditelјskim sastancima na kojima se dele knjižice i ostala priznanja i nagrade, naša deca će služiti kao dekor lokalnim stranačkim aktivistima na dočeku predsednika? I sve to po nesnosnim vrućinama koje teško podnose i profesionalci, što smo mogli da vidimo juče tokom još jednog ‘istorijskog’ govora ministra Vulina“, saopšteno je iz Narodne stranke.

U ovoj stanci postavljaju pitanje šta je sledeće, sletovi i štafete za rođendan? „Stariji Kragujevčani se sećaju natpisa Tito na zgradi Žitoprodukta – hoće li odatle uskoro da nas pozdravlјa ime, ili fotografija velikog Vođe?“, pitaju u Narodnoj stranci.

Ocenili su da u „normalnim“ državama ovakvi događaju po pravilu izazivaju znatiželјu i pažnju javnosti i bez orkestriranog i prisilnog dovodjenja publike.

„Najoštrije osuđujemo ovakve zloupotrebe, ostavite decu da budu deca, a mi odrasli bi trebalo da budemo dorasli zadatku da im napravimo društvo u kom se na ovakve manipulacije neće ni pomišlјati. Ne želimo da naša deca popunjavaju upražnjena mesta SNS navijača koji tradicionalno prate predsednika na njegovim turnejama“, zaključuje NS.

Pozvali su prosvetne radnike i roditelјe da zaštite decu od ovakvih i sličnih zloupotreba. „I pozivamo gospodina Gorana Joksimovića (načelnik Školske uprave) da javno saopšti ko mu je naredio da ovaj poziv pošalјe školama“, navela je Narodna stranka iz Kragujevca.

SSP: Ružić da dopis stavi van snage i zaštiti decu

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je, povodom dopisa, da najoštrije osuđuje „institucionalnu zloupotrebu dece u političke svrhe“.

SSP navodi da dopis rukovodilaca Školske uprave Kragujevca Gorana Joksimovića predstavlja „trebovanje đake za potrebe žive scenografije za vojnu paradu, i do sada nezabeleženu zloupotrebu maloletne dece“.

Kako dodaje SSP „u dopisu se spominje da deca od sedam do devet godina prisustvuju paradi sa roditeljima“.

SSP navodi da „zahteva od ministra prosvete Branka Ružića da dopis stavi van snage i tako zaštiti decu“, uz obrazloženje da je „korišćenje dece od sedam do 17 godina za živi špalir na tropskim vrućinama, pravljenje scenografije od učenika za političku svrhu i negovanje kulta ličnosti skandalozno i nedopustivo“.

 

Komentari

Vaš komentar