Matić: Zbog manjkavosti zakona brojne pretnje novinarima nemoguće procesuirati

Vesti 09. nov 202114:00 > 14:08 2 komentara

Javna rasprava za izmenu krivičnog zakonika u oblasti zaštite novinara produžena je za 20 dana i trajaće do 2. decembra, a predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić ocenio je da je neophodno usvojiti te izmene što pre, zbog sve učestalijih napada na novinare.

Matić, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, rekao je na okruglom stolu organizovanom danas u Beogradu na temu tih izmena, da je za četiri godine, koliko postoji ta radna grupa, zabeležen veliki broj slučajeva napada na novinare, koji su odbačeni pred sudom zbog „manjkavosti koje postoje u trenutnom zakonu“.

„Ono drugo što je važno, je da taj broj stalno raste. Mi se nalazimo u jednoj situaciji u kojoj osećamo i sami nemoć da utičemo na to imamo bolju zaštitu novinara. Neke naše kolege imaju na stotine pretnji koje zbog nekih finesa u jezičkom smislu nije moguće procesuirati“, rekao je Matić.

On je rekao da mu deluje kao da su oni koji prete na društvenim mrežama „dobro proučili sudsku praksu u Srbiji“, pa koriste zaobilazne pretnje.

Matić je dodao da je bilo dilema da li da se izmene krivičnog zakonika rade odmah, ili krajem sledeće dodine, kada se naši normativi usklade evropskim, ali da je on bio za to da se promene rade odmah.

„Upravo iz razloga iz kog smo i ušli u ceo ovaj posao, a to je da dođemo u situaciju da sveobuhvatnije zaštitimo bezbednost novinara upravo u onom prostoru koji je siva zona i crna rupa odakle dolazi najviše pretnji koje nisu sankcionisane“, kazao je Matić.

On je naglasio i da trenutno postoji predlog nacrta izmena krivičnog zakonika, koji je sačinila radna grupa zajendo sa profesorom sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoranom Stojanovićem, ali je naglasio da sa tim predlogom „priča nije završena“, i da bi mogao da usledi Zakon o javnom redu i miru.

Javna rasprava produžena do 2. decembra

livija pavićević
N1

Državna sekretarka Ministarstva pravde Livija Pavićević rekla je da je danas zvanično za 20 dana produžena javna rasprava za izmenu Krivičnog zakonika u oblasti zaštite novinara i da će trajati do 2. decembra.

„Još koliko danas će na sajtu biti objavljen javni poziv, gde će moći da se upute dalji komentari, predlozi, primedbe, kritike, sugestije, koje ćemo mi eventualno razmatrati, pa možda, ukoliko postoji nešto što je konstruktivno i dobro, i usvojiti i ugraditi u tekst Nacrta zakona“, rekla je Pavićević.

YUCOM: Gašenje požara benzinom

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milena Vasić rekla je da je ta organizacija u javnoj raspravi ozbiljno kritikovala taj nacrt.

Prema njenim rečima, morala bi da budu pročitana obrazloženja, tekst o radu Radne grupe i mišljenje profesora Stojanovića da bi se shvatilo šta taj član zakona znači.

„A sudija koji bude sutra sudio po tom članu, neće imati ni obrazloženje ministarstva, niti mišljenje i on će imati član zakona“, rekla je Vasić.

Ona je istakla da YUCOM smatra da efikasnost krivično pravne zaštite treba još propitivati, ali da u ovom trenutku ne treba menjati Krivični zakonik.

„Ova promena zapravo predstavlja gašenje požara benzinom“, ocenila je Vasić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare