Matić za N1: Rešavamo problem srpskih turista sa očitavanjem QR koda u Grčkoj

Vesti 20. jul 202112:53 > 16:04 28 komentara

U jeku turističke sezone, pojedini građani koji su na letovanju u Grčkoj imaju probleme sa srpskim digitalnim zelenim sertifikatom i očitavanjem QR koda. Naime, aplikacija grčkog Ministarstva digitalne uprave, koja je uvedena u petak, ne može da očita QR kod koji se izdaje uz potvrdu o vakcinaciji u Srbiji. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je za N1 potvrdila da je ministarstvo upoznato sa navedenim problemom.

„Radimo na rešavanju tog problema koji se dešava u lukama. Konkretno, reč je o Tripiti i Uranopoli lukama gde su se pojavili problemi sa očitavanjem koda“, rekla je Matić.

Zvanično nije prijavljeno da je na drugim trajektnim pristaništima bilo problema, koji bi mogao da postane veći ukoliko navedena aplikacija bude primenjena svuda.

Pročitajte još:

Ministarka ističe da nisu u pitanju samo „srpski kodovi“ već da problem postoji i sa validacijom sertifikata iz nekih drugih zemalja Evropske unije.

„Pomoćnik ministra je direktno u kontaktu sa kolegama iz grčkih ministarstava. Ja sam komunicirala sa ministrom koji je zadužen za digitalnu upravu jer ovo je prevashodno ta vrsta problema“, kaže Matić i dodaje da joj je poručeno da će već danas biti preduzete određene mere.

Matić se nada da će se problemi otkloniti do kraja dana i naglašava da nema informacije da li sličan problem postoji i u nekim drugim državama.

Ministarka podseća da je Evropska komisija donela standarde za digitalni sertifikat, kao i da taj sertifikat nemaju sve članice Unije te da „postoji neusklađenost između samih zemalja članica“.

„Mi imamo postignute sporazume o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata sa mnogo zemalja članica EU. Ovo je jedno tehničko, tehnološko pitanje“, zaključuje Tatjana Matić.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare