Matić: Sadržaj sa Pinka nije zaslužio da bude u etru, poziva se na linč novinara

Vesti 10. jan 202217:18 4 komentara
Veran Matić
Izvor: N1

Sinoć je na Televiziji Pink u okviru Nacionalnog dnevnika emitovan sadržaj koji ni po jednom osnovu nije zaslužio da bude u etru, pogotovo nacionalnog emitera. Protivno medijskim zakonima, ovaj film u najmanju ruku predstavlja otvoren poziv na linč naših kolega Branka Čečena, Stevana Dojčinovića i Slobodana Georgijeva, rekao je izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić na koordinacionom sastanku predstavnika udruženja novinara i medijskih asocijacija sa predstavnicima kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje.

„Ugrožavanje njihove bezbednosti zbog posla kojim se profesionalno bave je neprihvatljivo i za svaku je osudu. Crtanje mete bilo kome je nedopustivo“, stoji u izjavi Matića.

Kako se dalje navodi, imajući u vidu šta se sve tragično događalo nakon emitovanja i publikovanja sličnih sadržaja u bliskoj i daljoj prošlosti, Matić priznaje da se plaši kakve posledice može da prozrokuje hajka na kolege koje su već bile mete sličnih napada.

Povezane vesti:

„Pozivam regulatora da reaguje u skladu sa zakonom. Priznajem da ne očekujem mnogo od ovog svog apela, ali zaista nisam mogao da prećutim ono što je sinoć emitovano na Televiziji Pink u centralnom terminu pred gostovanje premijerke i predsednice Saveta REM-a“, dodao je Veran Matić.

Kao član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, Matić je rekao da će predložiti već danas da emitovanje spornog televizijskog sadržaja bude tema narednog sastanka.

„Ovaj slučaj nije incident, već je u dugom vremenskom periodu konstantni sadržaj vrlo uticajnih medija, a deo stavova vodećih predstavnika države. Posledice takvih targetiranja bile su do sada drastični fizički napadi, ubistva novinara, tužbe koje sprečavaju normalni rad… O ovakvim aktivnostima najbolje govori strmoglavi pad na listama sloboda medija na globalnom nivou. Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smisao svog postojanja mora na prvom mestu opravdati veoma jasnim osudama ovakvih sadržaja, ali i insistiranjem na sankcijama koje su već definisane postojećim zakonima“, ocenio je Matić.

Dodaje da iako predizborna kampanja još formalno nije počela, da se plaši se da ono što smo sinoć gledali predstavlja samo uvod u strašnu kampanju koja nas očekuje i u kojoj će, kako je krenulo, novinari i novinarke biti proglašeni legitimnom metom sa nesagledivim i nepopravljivim posledicama, zaključio je Veran Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare