Matić: Rešen problem s QR kodovima u Grčkoj

Vesti 22. jul. 202117:44 > 17:4613 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je Ministarstvo turizma Grčke uspešno rešilo problem očitavanja QR kodova na proverama u zatvorenim prostorima i lukama, državljanima koji dolaze van Evropske unije.

„Građani Srbije, kao i Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i mnogih drugih država imali su probleme pri očitavanju QR kodova. To je pitanje tehničke prirode, koje je moralo da se reši u Grčkoj i njihov ministar turizma mi je danas potvrdio da je problem otklonjen”, navela je Matić u pisanoj izjavi.

Građani koji dolaze van Evropske unije mogu ući u zatvorene prostore, poput bioskopa, restorana i kafića uz potvrdu o kompletiranoj imunizaciji protiv koronavirusa, ili uz potvrdu da su bolovali od koronavirusa u periodu od jedan do šest meseci pre putovanja. Potvrda može biti u papirnom ili elektronskom obliku, a uz potvrdu potrebno je priložiti i lični dokument.

Podsetimo, turisti iz Srbije javili su se N1 nakon što nisu mogli da se ukrcaju na trajekte u lukama Uranopoli i Tripiti, jer su im lučki policajci rekli da ne mogu da se učitaju QR kod sa sertifikata. Ministarka Matić je rekla tada za N1 da je u komunikaciji s grčkim ministrom zaduženim za digitalnu upravu kako bi problem rešili, kao i da nisu u pitanju samo „srpski kodovi“ već da problem postoji i sa validacijom sertifikata iz nekih drugih zemalja Evropske unije.

eUprava je za portal N1 rekla da su od puštanja Digitalnog zelenog sertifikata izdali više od 708.000 tih potvrda i da do sada nisu imali pritužbu ni jednog građanina da je imao bilo kakvih tehničkih problema prilikom prelaska granice.

 

Komentari

Vaš komentar