Matić: Putovanje u zemlje regiona bez testova i potvrde o vakcinaciji

Vesti 18. jun 202116:1022 komentara
Izvor: N1

Državljani Srbije mogu da putuju u zemlje regiona bez PCR i antigenskih testova, kao i potvrde o vakcinaciji, rekla je ministarka turizma Srbije, Tatjana Matić, tokom posete Kragujevcu.

Ona je ocenila da je epidemiološka situacija u regionu „vrlo povoljna“ i rekla da ne postoje bilo kakve restrikcije za putovanje državljane Srbije u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Isto važi i za državljane tih zemalja kada dolaze u Srbiju, rela je ona.

„Nesmetano možemo da putujemo i mi i oni, i svima nam to znači“, kaže Matić.

Ministarka je rekla da se u većim gradovima Srbije „već oseća priliv stranih turista“ i da od početka ove godine porast deviznog priliva iznosi 3,4 odsto, što je ocenila kao „jako ohrabrujuće, jer su ta tri prva meseca bila dosta restriktivna za turizam zbog pandemije“.

Matić je rekla da „veći broj zemalja“ ima bilateralne sporazume sa Srbijom i međusobno su priznate vakcine, a kao primer je navela Tursku, te za putovanja u tu zemlju i iz nje za Srbiju važi potvrda o vakcinaciji „i sve potvrde se uvažavaju“.

Matić je navela da za građane koji nisu vakcinisani, za putovanja važi PCR test.

„Takav sporazum smo potpisali i sa Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Rumunijom, a sa Češkom stupa na snagu od ponedeljka“, rekla je ministarka i dodala da iz tih zemalja najviše turista dolazi u Srbiju.

Komentari

Vaš komentar