Matić: Neophodna regulacija društvenih mreža

Vesti 28. jan 202113:42 > 13:48 8 komentara
N1

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da će Republika Srbija pružiti punu podršku svakoj evropskoj ili globalnoj inicijativi koja za cilj ima uređenje polja društvenih mreža na internetu.

Povodom nastupa predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lejen, na Svetskom ekonomskom forumu, u kojem je zatražila oštrije regulisanje društvenih medija na mreži i veću odgovornost internet kompanija za plasiranje, odnosno kontrolu i uklanjanje neprikladnih i opasnih sadržaja, ministarka Matić je istakla je to jedan od neophodnih koraka koje je potrebno preduzeti radi pravilnog razvoja informacionog društva, navedeno je u saopštenju Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija.

„Država Srbija godinama radi na podizanju digitalne pismenosti naših građana, posebno dece, radi razvijanja kritičkog mišljenja prema onlajn sadržajima i porukama, a samim tim i zaštite i jačanja bezbednosti na internetu. Međutim, potrebno je da i privatni sektor preuzme veću odgovornost za sadržaje, budući da je upravo u pandemijskom periodu eskalirao značaj digitalnog okruženja u oblasti komunikacija, informisanja i obrazovanja“, istakla je Matić.

„Društvene mreže u tom smislu danas prednjače u određivanju ljudi prema veoma važnim pitanjima, među kojima su i egzistencijalne teme i pitanja zdravlja, pa je prema tome važna i regulacija u pogledu tačnosti informacija i relevantnosti izvora. Takođe, ono što je posebno kritično jeste položaj dece i mladih koja su u pandemijskim okolnostima još više usmerena na digitalni svet, te je pored državnih institucija, roditeljske kontrole i edukacije, neophodno da i kompanije preuzmu odgovornost za njihovu bezbednost“, poručila je Matić.

Ministarka je povodom navoda u medijima o stradalom detetu u takozvanoj „igri izazova“ putem jedne društvene mreže, naglasila da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, u poslednje četiri godine sprovodio edukacije i upozoravao javnost o takvim, globalnim pojavama na mreži, iako do sada u Srbiji nije potvrđen nijedan slučaj težih posledica na zdravlje i život dece.

„Informisanja i edukacija jesu ključni za zaštitu dece, kao i svih građana, na internetu, ali krajnje je vreme da i privredni sektor razume ozbiljnost učešća u društvenom delovanju i preuzme svoj deo zakonske odgovornosti“, zaključila je Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare