Matić: Laži o Kovačev i pretnje Zorić – satanizacija novinarki N1

Vesti 13. jan 202114:06 > 15:27 6 komentara
Veran Matić
Izvor: N1

Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je nereagovanje državnih organa, nakon što su predstavnici Eparhije bačke zabranili izveštavanje ekipi N1 iz porte gde je služen parastos žrtvama Racije, veoma zabrinjavajuće, kao i da se nakon toga društvenim mrežama proširila lažna vest o Nataši Kovačev koja joj je ugrozila bezbednost. On je istakao da se na taj način satanizuje novinarka koja je izuzetno profesionalna u svom radu. "Moramo nešto uraditi i zaštititi Natašu Kovačev", poručio je Matić, i dodao da je i reporterka N1 Jelena Zorić ugrožena zbog pretnji koje su joj upućene u poslednje vreme.

Podsetimo, prošlo je nedelju dana od kada su predstavnici Bačke eparhije zabranili ulazak ekipi televizije N1 u crkvu u Srbobranu i izveštavanje sa obeležavanja godišnjice Racije. Taj slučaj, na žalost je samo je jedan u nizu pritisaka na rad nerežimskih medija, a kada to imamo u vidu da li bi uopšte trebalo očekivati reakciju ili bar komentar institucija države. Umesto toga usledila je kampanja u kojoj su plasirane laži o radu naše koleginice.

„Ja sam očekivao da će (državne institucije) bar formalno izraziti žaljenje zbog toga što se dogodilo. Međutim, nije bilo nikakve reakcije, i to je zaista zabrinjavajuće. Niko nije našao za shodno da iskaže svoj odnos prema onome što se dogodilo. Vaša novinarka je doživela da bude ometena u obavljanju posla, što je prekršaj Zakona o informisanju. Nedvosmislen i veoma rigidan sa podsmevanjem od strane Eparhije bačke“, istakao je Matić.

On je rekao da su se predstavnici Eparhije bačke potcenjivački obratili novinarskoj ekipi N1 sa porukom: „Žalite se vodovodu“.

„Ovakvi slučajevi se gomilaju bez političkog određivanja, i zbog toga je potpuno razumljivo što se novinari osećaju ugroženo. Ne znaju šta je to što zastupa vlast. Da li oni podržavaju ovakve diskriminatorkse aktivnosti ili ne“, konstatuje Matić.

Upozorava da se nereagovanjem na ovakve slučajeve stvara svojevrsna „spirala zla“.

„Istog dana se na jednoj Fejsbuk stranici pojavila lažna vest koja ruši ugled novinarke N1 Nataše Kovačev sa rečenicom koju je ona navodno izgovorila: „U svaku praznu kuću u Srbiji treba useliti migrante, najveća prepreka tome je SPC“. Međutim, ona to nikada nije izgovorila. Vrlo brzo je demantovala tu laž, međutim, to nije bilo dovoljno da se zaustavi širenje ove lažne informacije“, navodi Matić.

Prema njegovim rečima, na taj način se „satanizuje novinarka koja izuzetno profesionalna u svom radu“.

„Apsolutno je bilo neophodno istog dana reagovati i zaštititi zakon“, uveren je Matić i dodaje da je novinarska ekipa N1 sprečena u izveštavanju sa veoma bitnog događaja, obeležavanja 79 godina od Racije, kada je ubijeno 4.500 Srba, Roma i Jevreja od strane fašista.

Ono što dodatno uznemirava je da ta lažna informacija i dalje stoji na pojedinim Fejsbuk stranicama, iako je ona tražila od Fejsbuka da se taj sadržaj skloni.

„Tu su zatajile naše organizacije i naša udruženja koja bi trebalo da pomognu koleginici da se ukloni ovaj sadržaj na različite načine. Imali smo situacije od prošle godine kada su se proganjali novinari nezavisnih redakcija, uglavnom. Njihovi nalozi su ukinuti u nekom trenutku zajedničkom akcijom. I ovog puta moramo nešto učinit i zaštititi Natašu Kovačev“, poručuje Matić.

Jelena Zorić
N1

Ugrožena i Jelena Zorić

Napominje da su ovakvim situacijama novinarke posebno ugrožene, kao i da bi trebalo da budu posebno tretirane u programima zaštite bezbednosti novinara.

Na pitanje zašto je propustio priliku da prilikom gostovanja na Televiziji Kurir ukaže na napade koji se dešavaju na nezavisne novinere, pogotovo što ta publika nema priliku da čuje takve vesti, on odgovara da „nije bilo tako vođena komunikacija, ali i da nema nikakav problem da o tome govori“.

„Naročito kada se radi o kršenju etičkih kodeksa, za mene je to nešto što je nedozvoljeno, kada je reč o ponašanju medija. I sami mediji su često veći neprijatelji novinara, i bezbednosti novinara, nego što su to neki drugi“, ocenio je on.

Matić je govorio i o napadima koji se događaju na reporterku N1 Jelenu Zorić.

„Drugog januara je ispred njenih vrata pronađen papir na kome je pisalo: ‘Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može’. To je usledilo samo nekoliko da na nakon pretnji koje je uputio advokat Koluvije ispred Suda za organizovani kriminal. To je prijavljeno policiji i tužilaštvu“, napomenuo je Matić.

Kaže da je veoma obratio pažnju na ovaj slučaj, i da je povodom toga razgovarao sa predstavnicima MUP-a u vezi inicijative o procenjivanju bezbednosti novinarke Jelene Zorić. 

„Dobio sam informaciju da je ova nova situacija, odnosno nova pretnja odužila pravljenje bezbedonosne procene, ali će se ona uraditi na najefikasniji mogući način. Dobio sam obećanje da će se nešto tako dogoditi“, naglasio je Matić.

On dodaje da se i u ovom slučaju dešava da se niko od predstavnika vlasti nije obratio, niti je pokazao svoj stav, osim Vladimira Đukanovića.

„On je visoki funkcioner vladajuće stranke, advokat u ovom slučaju i ima ozbiljne konflikte interesa, jer kao advokat zastupa prvooptuženog Koluviju, a u isto vreme je političar koji ima važne pozicije koje su u direktnim vezama sa poslom koji obavlja, on je predsednik Odbora za pravosuđe u Skupštini““, smatra Matić.

On je na pretnje advokata Bojića napisao: ‘ A onda kada vide da im kampanja ne ide kako valja, da su se upleli, tada izmisle priču da im je neko pretio. Stara, oprobana matrica’. I ovo je apsolutno nedopustivo, i to je ono što novinari i medijske organizacije veoma često govore, a to su pritisci i stvaranje atmosfere straha“, rekao je Matić.

„Nataša Kovačev i Jelena Zorić su novinarke koje su za primer novinarstva. Nisam nikada video bilo kakvu konfliktnost u njihovom ponašanju i izveštavanju. Vrhunski profesionalizam je u pitanju i zaista je nedopustivo da one budu neka meta“, zaključio je Matić.

Ceo razgovor sa Veranom Matićem možete pogledati u emisiji N1 Studio Live:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare