Matić: Dragojlo Blagojević mora biti zaštićen, institucije otišle dođavola

Vesti 13. okt 202218:14 6 komentara
N1

Institucije sistema su otišle “dođavola”, i policija i tužilaštvo, naročito u lokalnim sredinama, zbog čega im je potrebna neka vrsta podrške i monitoringa, izjavio je Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEMA-a.

Pročitajte još:

Govoreći o navodnom skrivnaju dokaza o pretnjama novinaru Dragojlu Blagojeviću, što policija negira, Matić kaže da je “presedan” što je to otkriveno i što se vodi istraga, a da novinara treba zaštititi.

“U ovom trenutku je od ključnog značaja da bude zaista zaštićen”, rekao je Matić u emisiji Dan uživo na N1.

Urednik lista Drvotehnika Dragojlo Blagojević prijavio je sredinom jula da je po izlasku novog broja iz štampe gde je pisao o navodnim malverzacijama čelnika „Srbijašuma“ dobio telefonske pretnje sa porukom da će „umreti brzo“.

Kako je ranije prenelo Udruženje novinara Srbije, Blagojević je u prijavi naveo da sumnja da mu je pretnje uputio v.d. direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović, koji mu je prema navodima UNS, slične pretnje i ranije upućivao.

Policija je najpre rekla da se poziv nije dogodio, ali je posle insistiranja Stalne radne grupe za bezbednost novinara tužilaštvo direktno od Telekoma dobilo potvrdu da je Blagojević primio poziv 12. jula u 23.45 časova.

Matić kaže da je MUP izdao saopštenja u kojima se diskredituje Stalna radna grupa, ali da nije bilo odgovora na to šta se dogodilo, niti ubedljive želje da se razjasni.

“Moje infirmacije govore da nije bilo tehničkog propusta”, rekao je on.

Kazao je i da je dobro što Stalna grupa insistira na lokalnim slučajevima, odlasku i prisustvovanju na suđenjima, jer su “institucije sistema otišle dođavola, i policija i tužilaštvo, naročito u lokalnim sredinama” pa im je potrebna neka vrsta podrške i monitoringa.

Navodi primer Vlade Mitrića, dopisnika Novosti iz Loznice, koji je 18 godina je pod policijskom zaštitom, a tukao ga je pripadnik policije, i kaže da bi na mestu ministra pravde vodio računa o bezbednosti porodice Dragojla Blagojevića.

Rekao je da je Stalna radna grupa tražila istragu unutar policije, a da služba unutrašnje kontrole nije odgovorila na pravi način na njihov zahtev, jer je “površno razgovarano samo sa jednom osobom”.

Kazao je da tužilaštvo više ne može da veruje u potpunosti onome što dobija od policije.

“Apsolutno sam siguran da je ovo manipulacija i prikrivanje podataka”, ocenio je Matić.

“Informer jedan od najgorih primera” zloupotrebe sufinansiranja medija

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u delu koji se tiče medija, Matić kaže da za zaostajanje Srbije nema objašnjenja.

Prema njegovim rečima, “manipulacija” sa sufinansiranjem medijskih sadržaja od strane države dovedena je do “vrhunca”.
“Devedeset odsto sredstava ide ka medijima koji nisu mediji… Informer je jedan od najgorih primera”, rekao je Matić.

Kazao je da je to tema koju “dobro registruje” Evropska komisija, ali da ona nema efikasan mehanizam da disciplinuje političare zbog odnosa prema medijima.

To imamo u Mađarskoj, u Poljskoj, to nije stvar na kojoj će EK insistirati i izvršiti efikasne pritiske, rekao je on.

Govoreći o slučaju pretnji OK radiju, zbog čega je nepravosnažno osuđen Dejan Nikolić Kantar, kazao je da je jako važan bio lični integritet sudije i da treba srušiti nelegani objekat koji je podignut uz kafić u vlasništvu tog radija.

Ocenio je da je “potpuno neverovatno” što je Dragana Cvetković, novinarka iz Švajcarske poreklom iz Vranjske Banje, privedena tokom boravka u Predsedništvu Srbije.

Ona je ćerka onkološkog bolesnika Čedomira Cvetkovića, čiji je falsifikovani potpis omogućio porodici narodnog poslanika Srpske napredne stranke iz Vranjske Banje Slaviše Bulatovića kupovinu dela školskog dvorišta u javnoj svojini.

Matić je rekao da Cvetković ne predstavlja problem i opasnost za bilo koga.

“Za mene je nedopustivo to što se dogodilo, ako je tačno”, kazao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare