Matić: Dozvoljen ulazak stranaca uz potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj koroni

Vesti 23. jul. 202114:17 > 16:446 komentara
Podeli:
tatjana matić
Izvor: N1

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić pozdravila je odluku Vlade o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv koronavirusa i potvrda o preležanoj bolesti, prilikom ulaska određenih stranih državljana u Srbiju.

Povezane vesti:

Ona je navela da će to pozitivno uticati na turističku sezonu.

„Devizni priliv od turizma povećan je za 29,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Novom odlukom Vlade možemo da očekujemo još veći priliv stranih turista, samim tim uspešnu turističku sezonu i značajnu ekonomsku dobit“, istakla je Matić, saopštilo je Ministarstvo.

Kako je navedeno, osobe koje poseduju potvrdu o potpunoj vakcinaciji koje izdaju Gruzija, Monako, Кipar, Liban, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska i Slovačka, mogu da uđu u Srbiju sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji od 24. jula.

U najskorije vreme se očekuje da i građanima Jermenije, Sirije i Egipta bude omogućen ulazak u Srbiju samo sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji.

Dodatno, kako je istaknuto, liberalizacija ulaska u zemlju se ogleda u tome što je odlučeno da se za 16 zemalja dozvoli ulaz licima koja imaju potvrdu o preležanom korona virusu, pozitivan PCR ili antigenski test od kog nije prošlo manje od 14 dana ili više od šest meseci.

Primena za svih 16 zemalja počinje 24. jula.

Zemlje koje su obuhvaćene tom odlukom su Luksemburg, Andora, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, San Marino, Slovenija, Tunis, Turska, Hrvatska, Rumunija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Švajcarska i Danska.

Za infrastrukturne projekte u turizmu 157 miliona dinara

Ministarka Matić saopštila je u petak da je obezbeđeno dodatnih 157 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu.

Ona je istakla da je Ministarstvo iz svojih sredstava obezbedilo dodatni novac zbog velikog interesovanja lokalnih samouprava za Konkurs za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini.

Dodala je da je ukupna vrednost podnetih zahteva za realizaciju projekta infrastrukture i suprastrukture jedinica lokalnih samouprava oko 2,3 milijarde dinara.

Realizacija infrastrukturnih projekata važna je za oporavak turizma i pozicioniranje Srbije na međunarodnom turističkom tržištu kroz permanentno unapređenje njene konkurentnosti, navela je Matić u pisanoj izjavi.

Komentari

Vaš komentar