Matejić: Ostaci 450 nestalih osoba u mrtvačnici u Prištini

Vesti 29. nov 202216:16 8 komentara
Priština, bombardovanje
N1

Na Kosovu i Metohiji traga se za još 1.617 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti, nestalih pre, tokom i nakon ratnih sukoba. Pomaka da se njihova sudbina rasvetli u poslednje vreme nema. Član vladine Komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih Suzana Matejić istakla je da je prioritet ispitivanje mrtvačnice u Prištini, gde se nalazi oko 450 posmrtnih ostataka.

U Gračanici je održan skup na temu „Zastoj u rešavanju pitanja kidnapovanih i nestalih“, prenosi RTS.

„Sve je to ostalo u planovima na koje smo se mi obavezali da ćemo zajedno izvršavati, ali u ovom trenutku ne možemo reći da smo u poslednjih pola godine uradili nešto više u procesu traganja za nestalima. Ako uzmemo u obzir šta se sve dešava oko nas, ipak svaki pojedinačni slučaj znači mnogo, i svaki iskorak u tom smislu donosi nadu da nastavimo dalje“, navela je član Komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih Vlade Srbije i specijalista sudske medicine Suzana Matejić.

Matejićeva je na skupu rekla i da nisu zadovoljni rezultatima.

„Ono što želim da znate je da je Republika Srbija posvećena ovom problemu, kroz Komisiju za nestala lica ovo predstavlja humanitarni problem. Ono što je činjenica je da ne možemo graditi novo društvo, budućnost, ne možemo ostaviti u nasleđe našim pokoljenima dobro, ako nismo raskrstili sa prošlošću“, navela je Matejićeva i dodala da je proces nestalih u zajedničkim rukama svih nas, „albanske zajednice, Međunarodnog Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Euleksa“.

Istakla je da je prioritet ispitivanje mrtvačnice u Prištini, gde se nalaze oko 450 posmrtnih ostataka.

„Mrtvačnica u Prištini je nešto što mora biti istraženo, jer ne znamo čiji se ostaci tamo nalaze. Naše kolege su počele taj posao, ono na čemu smo insistirali je da imamo informacije. Od tih posmrtnih ostataka, od prilike oko 450 posmrtnih ostataka, mi imamo podatke da 80 pripada Srbima i nealbancima. Uskoro ćemo biti obavešteni o njihvom radu, i da će nam prezentovati podatake, i doći do ključnih odgovora ko se nalazi u mrtvačnici u Prištini“, podsetila je Matejićeva.
Diskriminacija srpskih porodica čiji su članovi kidnapovani ili nestali

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih osoba u Gračanici Silvana Marinković ukazala je na diskriminaciju srpskih porodica čiji su članovi kidnapovani ili nestali, tvrdeći da žive u „velikom mraku“.

„Mi porodice kidnapovanih i nestalih koji živimo na ovim prostorima smo diskriminisani sa svih strana, jer nemamo pravo na slobodu kretanja, govor. U velikom smo mraku, tako reći tunelu, da li postoji svetlo na kraju telu, da li će se pronaći rešenje, ne znamo, ostaje da vidimo“, rekla je Marinkovićeva.

Pozivu na današnji skup u Gračanici nisu se odazvali albanski članovi zajedničkog Resursnog centra za rasvetljavanje sudbine nestalih na KiM.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare