Martinović: Srbija ostvarila značajan napredak u reformisanju državne uprave

Vesti 30. nov 202218:35 7 komentara
N1

Srbija je postigla ozbiljne rezultate i ostvarila značajan napredak u reformisanju državne uprave i lokalne samouprave, posebno na normativnom planu, ocenio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović i u razgovoru sa direktorkom Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) Maja Handjiska Trendafilova.

Martinović i Trendafilova razgovarali su o rezultatima dosadašnje i mogućim oblicima buduće saradnje MDULS i ReSPA i saglasili se da „postoji prostor za unapređenje i produbljivanje međusobnih odnosa, što treba da doprinese daljoj modernizaciji i profesionalizaciji javne uprave u celom regionu“, saopštilo je Ministarstvo.

Srbija nastoji da ojača svoju poziciju i bude vidljivija u ovoj međunarodnoj organizaciji, posebno u smislu
dodatnog kadrovskog kapaciteta, rekao je Martinović, a kao ozbiljne rezultate i napredak u reformisanju državne uprave i lokalne samouprave naveo donošenje brojnih zakona i podzakonskih akata.

„Verujem da bi naša iskustva mogla biti korisna zemljama u regionu“, naglasio je Martinović i poručio da je „Srbija otvorena i za tuđe ideje i konkretne predloge koji će pomoći unapređenju reformskog procesa.

On je, ističući inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao primer uspešne regionalne saradnje, rekao da zemlje Zapadnog Balkana imaju slična iskustva i probleme, a da su dijalog i razmena mišljenja jedini način za njihovo rešavanje.

Direktorka ReSPA izrazila je zahvalnost na tome što MDULS, kao glavni institucionalni partner ReSPA, „prepoznaje njene mehanizme i instrumente za stvaranje odgovornih i efikasnih sistema uprave u zemljama Zapadnog Balkana“.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalnoj saradnji regionalnih škola i akademija za obuku državnih službenika, a Handjiska Trendafilova ukazala je da je Nacionalna akademija za javnu upravu postala brend u regionu, čime je Srbija u oblasti stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi postavila standarde drugim državama članicama ReSPA, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare