„Marš s Kolubare“: Euro Litijum obmanjuje javnost

Vesti 12. nov 202110:41 > 13:20 8 komentara
N1

Kanadska kompanija Euro Litijum obmanjuje javnost izjavom da je voda koja godinama ističe iz bušotina 4 i 22 i voda u bunarima Cvetka Jovanovića i Dragana Kojića, koji se nalaze u blizini ovih bušotina, ispravna za piće, saopštio je advokat Sreten Đorđević, punomoćnik narodnog pokreta „Marš s Kolubare“.

Povezane vesti:

U saopštenju za javnost navodi se da Euro Litijum takvim postupanjem dovodi u opasnost život i zdravlje meštana koji žive na ugroženom području na kome kompanija vrši geološka ispitivanja.

„Ovo potvrđuje najgore sumnje narodnog pokreta ’Marš s Kolubare’ da je kompaniji Euro Litijum interes profit iznad interesa života i zdravlja Cvetka Jovanovića i Dragana Tadića i njhovih porodica“, saopštio je Đorđević.

Meštani sela u dolini Kolubare su na protestu u Lukavcu kod Valjeva prošle nedelje zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Litijum Balkan za dalja istraživanja.

Kompanija Euro Litijum saopštila je u odgovoru na tvrdnje iznete na skupu da su rezultati analiza potvrdili da nije bilo negativnog uticaja na bunar koji je udaljen oko 127 metara od njihove bušotine 22.

Za bušotinu broj 4 je objašnjeno da je izvedena od strane preduzeća LithiumLi Balkan, koje nije u vlasništvu Euro Lithiuma, kao i da je ta bušotina ostala nezapečaćena na zahtev vlasnika parcele. Izražena je spremnost da se uz odobrenje vlasnika pomenuta bušotina snimi.

Advokat Đorđević navodi da kompanija Euro Litijum troši desetine hiljada dolara na analize izdašnosti ležišta bora i litijuma i isplativosti njihove eksploatacije.

N1

„Ove studije drže u najstrožoj tajnosti od građana, istovremeno ih obmanjujući da nema nameru da gradi rudnik, već da se bavi pitanjima održivog razvoja našeg kraja“, saopštio je on.

Pokret „Marš s Kolubare“ pozvao je kompaniju Euro Litijum Balkan d.o.o. Valjevo da hitno objavi dokument Projekat Valjevo – Ažurirana procena mineralnih resursa – Revizija 2, iz novembra 2020. godine kako bi se javnost neposredno upoznala sa planovima o izgradnji rudnika i analizom isplativosti kopanja rude bora i litijuma kod Valjeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare