Marković: Neki ministri meni ne bi bili ni portiri, samo Vučić zna ko će u vladu

Vesti 03. okt 202209:55 18 komentara
Dragan Marković Palma
N1/arhiva

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma izjavio je da formiranje republičke vlade kasni zbog "više sile" i da on nije na "listi čekanja" za ministarsko mesto.

Marković je u intervjuu agenciji Beta kazao da se Srbija nalazi u velikim problemima i da zbog toga ima vladu u tehničkom mandatu već šest meseci.

Pročitajte još

„Nikada svet, a ni Srbija nisu imali ovoliko problema koliko sada imaju zbog rata u Ukrajini. Osim toga, Srbija ima velike probleme i pritiske zbog nerešene situacije na Kosovu i Metohiji. Ipak, mislim da je tehnička vlada svih ovih meseci dobro radila“, ocenio je Marković.

Upitan da li će on biti ministar u budućoj vladi, Marković je rekao da o tome još nije razgovarao s koalicionim partnerom iz Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem.

„Koalicija JS-SPS biće deo nove vlade. Ne znam ko će biti naši ministri, ali ću se zalagati da prilikom izbora ne bude odlučujuće da li je neko član glavnog ili izvršnog odbora stranke, već njegova stručnost i radno iskustvo. S Dačićem nisam razgovarao o mom eventualnom učešću u vladi. Uostalom, kad autobus kasni, ja idem peške. Nisam na listi čekanja, nisam ništa tražio, niti tražim. Da bih prihvatio ministarsko mesto, morali bi prethodno da se ispune određeni uslovi kako bih tu funkciju obavljao nesmetano i uspešno“, naglasio je Marković, ne precizirajući o kojim uslovima se radi.

Na pitanje da li očekuje da će mu biti ponuđeno ministarsko mesto, Marković je rekao da nije tražio ministarsku funkciju.

„Ne. Neće mi biti ništa ponuđeno, jer ništa tražio nisam. Ne interesuje me ministarsko mesto“, rekao je.

Naglasio je da bi na čelu ministarstava trebalo da budu ljudi koji su se istakli radom i znanjem u nadležnim resorima i oblastima.

„Ne bi bilo dobro da se za ministre izaberu oni koji se ističu bučnim aplaudiranjem ili skandiranjem ‘bravo majstore, ti si najbolji’. Meni su ranije i Boris Tadić i Aleksandar Vučić nudili da budem ministar, ali sam odbio. Sve vreme sam iz Jagodine radio više za Srbiju nego bilo koja tri ministra zajedno. Ministri moraju da rade za dobrobit Srbije, a ne da kukaju i da se žale kako im je teško“, istakao je predsednik JS.

Upitan kako ocenjuje dosadašnji učinak vlada na čelu s Anom Brnabić i šta očekuje od novog mandata, Marković je rekao da u aktuelnoj vladi postoje tri izuzetno loša ministra koji u njegovoj kompaniji ne bi mogli da budu ni portiri.

„Moj stav prema Brnabić je poznat, ali to je ispod interesa Srbije. Očekujem da će ona nastaviti s dosadašnjim radom. Žao mi je što pripadnost premijerke Ane Brnabić LGBT zajednici nismo iskoristili za dobrobit Srbije na međunarodnom planu, s obzirom da su pripadnici te zajednice veoma moćni i uticajni u Evropskoj uniji“, ocenio je Marković.

Upitan da li i dalje smatra da Ana Brnabić zbog seksualnog opredeljenja ne bi trebalo da bude premijer Srbije, Marković je rekao da ne određuje on premijera.

„Ne znam. Ne određujem ja premijera. Ona je u nekoliko navrata ostavila pozitivan utisak na mene, posebno kada su na dnevnom redu bile teme vezane za Kosovo i Metohiju i međunarodne odnose. Sve u svemu imam pozitivno mišljenje o premijerki, izuzimajući njeno seksualno opredeljenje, jer ja nikada neću podržati istopolne brakove i njihovo usvajanje dece“, kazao je predsednik JS.

Naveo je da samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna ko će biti ministri u novoj vladi.

„Vučić ima najveću odgovornost i siguran sam da on ne sme da se igra s personalnim rešenjima. Tri ministra iz sadašnje vlade ne bi mogli da budu ni portiri u mojoj kompaniji“, kazao je Marković, ne želeći da kaže koji su ministri i resori u pitanju.

Na pitanje kako bi Srbija trebalo da se odredi na sve izričitije zahteve EU da se Rusiji uvedu sankcije, Marković je kazao da bi od uvođenja sankcija Rusiji Srbija pretrpela veliku štetu.

„Uvođenje sankcija Rusiji sigurno neće zaustaviti rat u Ukrajini. Srbija ne treba da uvodi sankcije, jer iz Rusije nabavljamo gas i jer Rusija ne dozvoljava da Kosovo bude priznato u Ujedinjenim nacijama“, kazao je on.

Upitan kako vidi rasplet situacije na Kosovu i Metohiji, Marković je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

„Kosovo je, nažalost, u prethodnom periodu dobilo mnoge atribute državnosti. Vlasti u Prištini su u više navrata ponizile Beograd, kada u aprilu nisu dozvolili Srbima glasanje na izborima i sada kada na registraskim tablicama preko srpskog grba lepe stikere. Oni ponižavaju Srbiju i tako što njihove specijalne policijske snage patroliraju severom Kosova bez saglasnosti Kfora i lokalnih gradonačelnika. Očigledno je da uz podršku međunarodne zajednice Priština ne poštuje potpisane sporazume s Beogradom“, rekao je Marković.

Na pitanje kako ocenjuje sprovođenje odluka Briselskog sporazuma, Marković je kazao da mu je pre pet godina zamenik direktora CIA Stiven Mer rekao da bi Srbija trebalo da odustane od tog dokumenta.

„Na inauguraciji predsednika SAD Donalda Trampa 2017. godine imao sam sastanak s bivšim zamenikom direktora CIA Stivenom Merom, koji mi je rekao da bi Srbija trebalo da pocepa Briselski sporazum. Kada sam ga upitao zašto nam to nisu rekli ranije, odgovorio je: ‘Sada su se stekli uslovi’. Zapad traži da Srbija prizna Kosovo samo da bi opravdali NATO bombardovanje jedne suverene zemlje bez odluke Saveta bezbednosti“, kazao je Marković.

Kada vam neko nešto otme, zaključio je predsednik Jedinstvene Srbije, možete to da vratite, a kada nešto poklonite, to ste izgubili za sva vremena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare