Marković: Bolnica u Batajnici skoro popunjena, normalni život tek na jesen

Vesti 18. mar. 202108:43 > 09:5116 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Kovid bolnica u Batajnici je skoro potpuno popunjena, i u njoj je blizu 900 bolesnika, a u jedinici intezivnog lečenja je 90 najtežih bolesnika. Medicinsko osoblje dobija pomoć iz svih zdravstvenih ustanova u Srbiji, izjavio je načelnik jedinice za intenzivno lečenje te bolnice Dejan Marković.

Na intentivnoj jedinici je 90 pacijenata, od kojih najmlađi ima 38 godina, najstariji 89, dok je njih između 50 i 60 na invenzivnoj mehaničkoj ventilaciji i još 30 u procesu oporavka i odvajanja od mehaničke ventilacije, rekao je Marković za RTS.

On je naveo i da je, poslednjih meseci porast broja žena zaraženih kovidom, i sada ih je 50 odsto, dok su ranije 80 odsto inficiranih bili muškarci, kao i da su ugrožena grupa oni koji su gojazniji.

Izvor: RTS

„U svakom trenutku još negde kod pet odsto ležećih pacijenata stanje se pogorša u toku 24 sata, tako je stalna flutuacija izmedju poluintezivnih nega i jedinica intezivnih lečenja. Tako da su smo praktično kapacitete ove naše najveće bolnice popunili do kraja“, rekao je Marković.

Marković je ukazao da su zdravstveni radnici u bolnici umorni, a imaju i problem sa nesanicom.

„Virus postoji i može da ubije. Apelujem, nije vreme da se skinu maske dok se ne vakcinišemo, revakcinišemo i sačekamo da prođe jedan period. Ako sve to ispošutujemo, ja se nadam da bismo mogli, bojim se, tek na jesen, da imamo neku normalnu situaciju“, rekao je Marković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar