Marinović: Mladi i dalje olako daju svoje podatke, čitajte pravila privatnosti

Vesti 25. maj 202119:05 2 komentara

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića kaže za N1 da su mladi i dalje nedovoljno oprezni u rukovanju svojim podacima i da ih okalo daju, a da se to najbolje vidi na društvenim mrežama. "Kada žele neku aplikaciju ili igricu, daju sve podatke, a da prethodno sigurno ne pročitaju pravila privatnosti. Ona su tako napisana da vas odvaraćaju od čitanja. Savetujem da se to pročita, uložite taj napor", rekao je on.

Marinović dodaje da je „opasno“ i deljenje podataka sa društvom, rodbinom i obaveštavanje onih koji nisu dobronamerni o svom kretanju.

Objašnjava gde da će prva generacija studenata koja je dobila zvanje menadžera za zaštitu podataka o ličnosti svoje znanje moći da primenjuje.

„Tamo gde već rade, kod svojih poslodavaca, u javnim preduzećima, velikim kompanijama. To su ljudi koji su imali široko znanje i pre, sada su znanje unapredili i spradaju u uzak krug lica koji poznaju ovu materiju“, smatra poverenik.

Kaže da zakon nameće rukovaocima naših podataka da moraju da imaju takvo lice.

„Tu su svi oni koji obrađuju naše podatke i oni koji obrađuju posebno osetljive podatke. Kada se sve to sabere to je 25-30.000 subjekata u Republici Srbiji, a prijavljano je samo 10 odsto njih. Zakon daje mogućnost povereniku da propiše kaznu, ali ne mozete disciplinovati sve tako što ćete kazniti 90 odsto. Trebalo bi ubediti što više njih da ispune svoju obaveze. Zatim, tu je i potreba građana, jer ta lica su veza između npr. nekog ministarstva i građana, a građani ne znaju koji se sve podaci obrađuju, u koju svrhu, po kojoj osnovi i moze da se obrati tom licu. To lice je, takođe, veza i sa poverenikom, tako da taj organ opšti i sa poverenikom“, rekao je Marinović.

Poverenik kaže da je pandemija prilično uticala na sve nas i da se broj žalbi posle vanrednog stanja vratio u stare okvire.

„Podneto je 4.190 žalbi protiv organa vlasti, najviše su se žalili na organe uprave, postupanja organa uprave, kako se vode postupci, na trošenje javnog novca, policiju… Zakon nam je prilično vezivao ruke, ali Radna grupa je završila svoj posao pre dve-tri nedelje, trebalo bi da bude javna rasprava. Poverenik je dobio nove nadležnosti i očekujem da će se stanje popraviti“, kazao je Milan Marinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare