Marija Lukić: Verujem svedoku iz Jagodine, isto se dešava u drugim mestima

Vesti 20. apr 202117:33 > 22:55 23 komentara

Aktivistkinja za prava žena Marija Lukić izjavila je danas da veruje u iskaz svedoka iz Jagodine koji je izneo navode da je Dragan Marković Palma podvodio maloletne devojčice.

“Sve ono što je Marinika (Tepić) iznela jeste strašno, ali je najstrašnije što se to ne dešava samo u Jagodini nego i u drugim mestima u Srbiji”, rekla je Lukić komentarišući snimak svedočenja koji je objavila potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Povezane vesti:

Kaže da svedoku, čije je lice bilo sakriveno na video snimku, veruje na osnovu informacija koje je dobila iz Jagodine, a koje ne potiču od oštećenih ili njihovih staratelja.

Lukić navodi da žrtve ovakvih zločina u Srbiji “nemaju gotovo nikakvu zaštitu” i da “niko neće da progovori jer se boje nereagovanja institucija”.

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet povodom navoda da je Dragan Marković podvodio maloletnice, ali Marija Lukić upozorava da ovo tužilaštvo “sigurno neće imati autonomiju”.

“S obzirom da je Marković tamo dugogodišnji funkcioner, sumnjam da iko tu bilo šta radi bez njegovog odobrenja, tako da ne verujem ni u nepristrasnu istragu u ovom slučaju”, rekla je ona i dodala da se nada da će Republičko javno tužilaštvo “da odredi neko drugo mesto”.

Kaže da je tokom suđenja po njenoj tužbi bilo jasno da sudija nema nikakav autoritet pred Milutinom Jeličićem Jutkom, dotadašnjim vodećim političarem u Brusu koji je na kraju postupka osuđen zbog nedozvoljenih polnih randji.

“Ukoliko se odredi druga mesna nadležnost ili evropske insitutcije budu pratile suđenje ima nade da se nešto promeni, ali ako to bude tužilaštvo iz Jagodine nisam toliki optimista”, rekla je ona.

Da se oglasi Republičko javno tužilaštvo

Marija Lukić kaže da bi bilo “logično” da se oglasi republički javni tužilac, posebno zato što “imamo osetljivu grupu gde su maloletnice u pitanju i s obzirom da se pominje visoki funkcioner”.

Upitana o izjavi ministarke Zorane Mihajlović, koja je ocenila da je „sramotno i strašno“ ako je Marinika Tepić znala za slučajeve zlostavljanja i podvođenja i o tome ćutala, Lukić kaže da je to reakcija “po principu ‘ubijte glasnika’”.

“Ja bih pitala Zoranu zašto je ćutala kad sam joj se obraćala i slala više pisama, ali nikada se nije oglasila po pitanju Jeličića, samo zato što je bio njen stranački kolega”, rekla je Lukić.

“Vrana vrani oči ne vadi, pa nisam ni očekivala da će podržati bilo koju ženu koja optuži Palmu ili bilo kog njenog koalicionog ili partijskog kolegu”, dodala je.

Na pitanje o odbijanju ministarke Gordane Čomić da komentariše slučaj, Lukić kaže da obe ministarke “uopšte nemaju nikakvu autonomiju” i ne mogu da kažu bilo šta bez odobrenja nekog drugog.

“Ne mogu da kažem da sam iznenađena jer ja od takvih osoba ništa ne očekujem”, kazala je.

Lukić je rekla da se nada da će žrtve i njihovi roditelji istupiti, ali i da će dobiti adekvatnu zaštitu.

Podseća da je Milena Radulović ispričala svoje iskustvo žrtve seksualnog zlostavljanja nakon što je otišla u Rusiju, Danijela Štajnfeld se oglasila iz Amerike, a Merima Isaković iz Kanade.

“Ovde se žene ne osećaju bezbedno ni u jednom gradu, ni u jednom prostoru. I to je najveći problem. Nema podrške društva”, kaže Marija Lukić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare