Marija Lukić: Seksualno zlostavljanje žena zbog posla praksa u mnogim gradovima

Vesti 12. apr 202112:30 > 12:36 11 komentara
N1/arhiva

Marija Lukić iz Brusa, predsednica fondacije koja se bavi pravima ugroženih žena u unutrašnjosti Srbije, izjavila je da se žene zbog zaposlenja seksualno ne zlostavljaju samo u Jagodini, kako je to sinoć u Utisku nedelje izjavila Marinika Tepić, nego da je to postala praksa i u Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Valjevu i drugim gradovima.

Lukić je agenciji Beta kazala da je seksualno zlostavljanje žena posebno izraženo u Kruševcu.

Povezane vesti

„U Kruševcu se devojke dovode u vikendicu jednog moćnog političara. Vaspitačice i pre svega medicinske sestre, ukoliko se ne odazovu pozivu za dolazak u vikendicu, već sutradan dobiju otkaz na poslu“, rekla je Lukić.

Istakla je da se njoj, pored Kruševljanki, za pomoć najviše obraćaju žene iz Jagodine koje su žrtve lokalnih moćnika.

„Te žene ne smeju da budu žrtve borbe između slonova, odnosno vlasti i opozicije. Svi slučajevi moraju da budu procesuirani i na tome radi naša fondacija. Žene prijavljuju seksualno zlostavljanje, ali izbegavaju pojavljivanje u medijima iz sasvim razumljivih razloga“, navela je Lukić.

Prema njenim rečima i u Valjevu je pre nekoliko dana jedna devojka prijavila predsednika suda zbog seksualnog napastvovanja.

„Takvih slučajeva ima zaista mnogo, ali ne mogu da se koriste za senzacionalizam i političke obračune. Iz mog iskustva znam da su me pojedini političari u početku podržali, a onda sam ostala sama. Seksualno zlostavljanje na poslu ili zbog posla je ozbiljan problem i mora da se sistemski reši“, naglasila je Marija Lukić koja je bila žrtva seksualnog zlostavljanja od strane bivšeg predsednika opštine Brus Milutine Jutke Jeličića.

Ona je poručila ženama koje trpe seksualno zlostavljanje da budu hrabre i da prijave svaki vid seksualnog napastvovanja od strane svojih nadređenih.

„Ova poruka će biti kozmetička ukoliko ne dođe do procesuiranja svakog slučaja, jer će u tom slučaju žene biti u još većem problemu. Nije dovoljno izaći u javnost, država mora da nađe način kako da na efikasan način spreči seksualna zlostavljanja žena na radnom mestu“, zaključila je Lukić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare