Marija Lukić: Nasilnici se plaše javnosti, ono što rade treba da se vidi

Vesti 30. mar 202114:20 > 15:23 4 komentara
Marija Lukić
N1

Nasilnici i oni koji krše zakone i propise plaše se javnosti, zato je važno da se „izvlače na površinu“ i da se vidi to što rade, rekla je za N1 Marija Lukić, osnivačica fondacije za zaštitu žena od seksualnog zlostavljanja.

Lukić je dodala da se to videlo na primeru Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika Opštine Brus koga je ona prijavila zbog nedozvoljenih polnih radnji, a koji je osuđen na tri meseca zatvora.

„Novinari koji su zbog građana hteli da prate suđenje bili su grubo izbačeni“, rekla je Lukić, prisećajući se prvog ročišta po prijavi protiv Jeličića.

Povezane vesti:

Upitana koliko su javnost i mediji pomogli u njenoj situaciji, Lukić kaže da su joj „sačuvali glavu na ramenima“.

Objašnjava da je dobila otkaz 9. marta, dan nakon prijavljivanja Jeličića, a pre toga je primala „ozbiljne pretnje“ i tražila policijsku zaštitu, ali joj ona nije dodeljena.

„Rekli su mi ’idite kući, biće sve u redu, neće oni stvarno da vas ubiju’. U momentu kad sam shvatila da institucije ne mogu ili ne žele da me zaštite, shvatila sam da moram da se obratim javnosti“, rekla je ona.

Podseća da je njen zlostavljač tada bio na „vrhuncu svoje političke moći“, čelnik opštine i poverenik Srpske napredne stranke za Brus.

„Većina tih ljudi koji su krenuli u startu da ga brane a osuđuju mene su mu bili podređeni, on ih je na direktan ili indirektan način zapošljavao, uticao kakve će kredite dobijati, kakve će odluke veće donositi ako su tražili nešto od veća kom je on bio predsednik“, govori ona.

Braneći njega, oni su branili svoje pozicije, kaže Marija Lukić i dodaje da joj je to u početku teško palo, jer je očekivala ambijent u kom će žene koje prijavljuju bilo koji vid nasilja imati podršku.

„Ali, kako se to nije desilo, shvatila sam da nije bitno šta kažu. Posle toga mi je bilo svejedno, nije me doticalo uopšte“, rekla je ona.

Dodala je da joj se u prethodne dve godine javio veliki broj žena na društvenim mrežama i da će žene koje se obrate „Fondaciji Marija Lukić“ moći da računaju na svaki vid pomoći.

Dodaje da žene u unutrašnjosti nemaju podršku i da dolazi do osuđivanja žrtve.

Upitana o tome kada žene prepoznaju da je ono što su doživele bilo seksualno nasilje, Lukić kaže da se polno uznemiravanje najčešće ne prepozna brzo.

Kazala je da žrtve koje prijavljuju polno uznemiravanje i nasilje treba da budu „spremne na sve“.

„Jeste teško, ali ne želim da širim defetizam“, rekla je Lukić.

Celo gostovanje pogledajte u snimku emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare