Gnjatović: Postoji mogućnost zaraze ako „pokupite“ virus odmah posle druge doze

Vesti 15. mar 202110:20 > 10:38 51 komentara
N1

Među zaraženima ima i onih koji su primili i drugu dozu, ali i to je očekivano jer je vakcini potrebno vreme da počne da deluje, rekla je saradnica Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović i naglasila da pun imunitet posle dve doza Sinofarm vakcine, koju je primio najveći broj građana, nastupa posle oko mesec dana.

„Znam da ima prijavljenih slučajeva da su se građani zarazili između primanja dve doze ili neposredno posle revakcine, ali za sada nema informacija da među ležećim pacijentima ima onih koji su se zarazili, a da je prošlo dovoljno vremena od druge doze vakcine“, istakla je za TV Prva Gnjatović.

Ona naglašava da je očekivano da postoji mogućnost zaraze ako ste „pokupili“ virus nekoliko dana posle druge doze.

„Ne sme se dovesti u pitanje kvalitet vakcina zbog toga, već jednostavno još nema mehanizma koji će vas štititi dok se ne razvije imuni odgovor posle vakcinisanja“, poručila je Gnjatović.

Povezane vesti

Kod onih koji su primili prvu dozu, pa preležali bolest, za sada je preporuka da primi drugu dozu kada se oporave, mada ima indicija da to možda neće biti potrebno, ali se za sada treba držati zvaničnih preporuka, naglasila je Gnjatović.

Na pitanje da li treba vakcinisati decu, odgovara da postojeće vakcine tek treba prilagoditi mlađim uzrastima, a potom i dozu.

„Sa vakcinama kojima se trenutno raspolaže ne treba razmišljati o vakcinisanju dece, najvažnije je da se vakcinišu stariji, tako štitimo i njih“, objašnjava Gnjatović.

Naglasila je i da nema razloga za proveru nivoa antitela, a i kada se to radi, preporučuje da neko stručan protumači rezultate testa.

Upitana za savet šta da se radi kada test pokaže da dve doze vakcine nisu stvorile antitela odgovara da nema razloga za brigu.

„Najveći broj ljudi stvori antitela, neki brže, neki sporije, a pri tome su antitela samo jedan parametar, njihov nedostatak ne znači da imuni sistem nije spreman da reaguje“, ističe Gnjatović.

Njen savet je da se sa analizom antitela ne žuri, već da se ukoliko postoji želja za testiranjem pošto potrebe nema, taj test uradi najmanje tri do četiri nedelje posle druge doze Fajzer, Sinofarm i Sputnjik V vakcine, dok kod Astra Zeneka treba da prođe bar mesec dana posle prve doze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare