Mara Halabrin i Sanja Mihajlović traže pomoć od međunarodnih organizacija

Vesti 17. nov 202113:22 0 komentara
N1

Mara Halabrin, majka nestalog i ubijenog Aleksandra Halabrina i Sanja Mihajlović, majka nestalog Gorana Mihajlovića iz Beograda, uputile su na više od 50 adresa pismo s ciljem da revelvantne međunarodne organizacije upoznaju s fenomenom nestanka ljudi u Srbiji, ali i na odsustvo efektivnih istraga.

Halabrin i Mihajlović su preko svog punomoćnika advokata Ivana Ninića uputile pismo ambasadama država članica Evropske unije, ali i Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, američkoj ageniciji za borbu protiv droga DEA, Kancelariji Evropske komisije i Venecijanske komisija, Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope.

One navode da je zbog izostanka delotvornih istraga izostalo i identifikovanje nalogodavaca i izvršioca otmica i teških ubistava.

Povezane vesti

„Isključujemo svaku mogućnost da naše službe bezbednosti ne znaju sve okolnosti pod kojima su stradali, odnosno od čije ruke su stradali naši sinovi Goran Mihajlović i Aleksandar Halabrin“, istakle su majke.

Advokat Ivan Ninić navodi da porodice insistiraju da nadležne institucije odgovore kada će otmičari i ubice biti privedene pravdi.

„Ali umesto odgovora, u tužilaštvu kažu da je u toku operativni rad policije i da naredbe o sprovođenju istrage u odnosu na konkretno osumnjičena lica još uvek nisu donete. Tužilac čeka da prvo policija odradi svoj deo posla, ali mi vidimo da je to objektivno nemoguće u postojećim uslovima, jer se i sam ministar unutrašnjih poslova fotografiše s licima, za koja postoje indicije da su morala biti obuhvaćena operativnim policijskim radom, a kasnije i istragom“, rekao je Ninić.

Porodice žrtava s razlogom izražavaju sumnji, dodao je advokat, da postoji snažan politički prsten zaštite oko pojedinaca iz kriminogene sredine, koji ili su neposredni nalogodavci i izvršioci ovih zločina ili su u posedu saznjanja koja mogu, u velikoj meri, da doprinesu utvrđivanju istine.

Aleksandar Halabrin (1994) nestao je 20. marta 2020. godine, a njegovo telo pronadjeno je u maju iste godine. Od tada do danas nisu identifikovani nalogodavci i izvršioci ovog ubistva.

Goran Mihajlović (1997) je nestao 1. aprila 2019. godine i do danas nije pronadjen, niti njegova porodica raspolaže bližim informacijama o njemu.

U pismu, u koje je agencija Beta imala uvid, od međunarodnih organizacija se traži da sa posebnom pažnjom analiziraju fenomen nestanka i likvidacije državljana Republike Srbije od strane organizovanih kriminalnih grupa koje su, kako se navodi, godinama imale blisku saradnju sa Srpskom naprednom strankom i nosiocima najvažnijih državnih institucija.

„Pitanje organizovanog kriminala, otmica i surovih likvidacija svakako prevazilazi unutrašnje pitanje naše države i postaje globalni bezbednosni rizik na Balkanu koji zahteva praktivnu ulogu medjunarodne zajednice“, ;stoji u pismu koje su Halabrin i Mihajlović uputile medjunarodnim institucijama, evropskim državama i SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!