Mara Halabrin i dalje traga za istinom o sinu, angažovala i forenzičara

Vesti 28. sep 202220:304 komentara
Izvor: N1

Aleksandar Halabrin nestao je 20. marta 2020. godine, a njegovo telo pronađeno je u maju iste godine. Od tada do danas nisu identifikovani nalogodavci i izvršioci ovog ubistva. Majka ubijenog Aleksandra, Mara Halabrin, sama je angažovala forenzičara, nakon što joj prethodno iz MUP-a nije odgovoreno ni na predlog da to učini i pomogne istrazi.

Mara Halabrin navodi da dobija samo šture informacije i da stiče utisak da se na slučaju ne radi.

„Mislim da samo žele da me smire da se ne pojavljujem, mislim da znaju ko je u pitanju i da štite nekoga. Ima puno propusta od pronalska tela mog sina, angažovala sam forenzičara jer je forenzika najviše zatajila. Moja sestra je pronašla pasoš posle dve i po nedelje, pričala sam sa načelnikom za forenziku koji je rekao da je bilo propusta i da je jedan radnik kažnjen“, rekla je Mara Halabrin.

POVEZANE VESTI:

Forenzičar Nenad Šipka kaže da je prvi razlog zbog kog je prihvatio da pomogne Mari Halabrin sa psihičkog apekta.

„Sa strane forenzike ja ne mogu još ništa da pomognem jer nemam ništa, njoj ne daju uvid u spise predmeta, ne znamo šta je pornađeno na licu mesta, kako je izvršena identifikacija. To je mene začudilo, ja sam pitao da li je neko od njih bio na identifikaciji, identifikovan je leš na osnovu DNK analize, a on nije bio ni u jednoj bazi, a njegov DNK nije bio sačuvan. Ja sam predložio da uputimo tri zahteva. Prvo ekshumacija, da se utvrdi DNK leša, njen DNK, da li je to zaista Aleksandar. Najverovatnije jeste, ali u ovim slučajevima ne smete se osloniti na najverovatnije. Drugi zahtev je da ako postoje podaci baznih stanica, da se utvrde telefoni koji su gostovali na tim baznim stanicama. Treći zahtev je da se metal detektorom ispita lice mesta, da se vidi da li je projekil tu gde je pronađeno telo. Nije forenzika svemoguća, ali barem taj psihički aspekt da se prema njoj postupa kao prema majci“, rekao je Šipka.

Ponovio je da dok ne vidi spise nije siguran šta je utvrđeno.

„Mara je pominjala da je pronađen sat, ne znamo da li je obrađen, da li su uzimani DNK tragovi da se utvrdi kome pripada, ako je lice mesta tu gde je pronašen leš ako postoji zrno da povežemo s nekim od pištolja možda kod nekih koji su uhapšeni zbog nekih drugih krivičnih dela, da proba da se pronađe povezanost. Ono što je za Maru bitno ostaću do kraja da bude sigurna da je sve urađeno kako nalažu pravila struke. Mi ne možemo nešto tužilaštvu narediti, oni ne žele pa ne žele“, dodaje Šipka.

Mara Halabrin ponavlja da od države nema nikakvih odgovora.

„Kad je bila sednica Skupštine o Kosovu neko je pomenuo predsedniku sina, on se uznemirio. A gde je za nas pravda, mog sina nema. Nemamo ni pravdu, oni se šetaju po Beogradu i dalje, možda će nečije dete da strada, za nekoga ima pravde za nekoga nema. Treba da budemo svi isti, ali nažalost…“, rekla je.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Komentari

Vaš komentar