Manojlović: Zalažemo se za opozicione predizbore – time se vraća moć građanima

Vesti 23. feb 202118:45 > 19:4114 komentara

Skupština slobodne Srbije (SSS) zalaže se za opozicione predizbore, jer smatra da se time moć vraća građanima, kaže Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i član SSS. Dodaje da su "tek izašli sa ovim rešenjem u javnost", ali da će "svakako sačekati dogovore o slobodnim izborima u kojima takođe učestvuje SSS, ali u međuvremenu moramo da budemo spremni. U sledećoj fazi ćemo tražiti sastanke sa strankama gde ćemo probati da im objasnimo ovu ideju".

„Osnovna ideja je nešto što već postoji u svim stabilnim demokratijama, kod njih se sprovodi unutar samih stranaka, ali pošto je kod nas stranački sistem skroz razoren, mi to treba da postignemo unutar same opozicije da bismo postigli bazične slobode, kao što su vladavina prava, sloboda medija i mišljenja i izražavanja“, ističe Manojlović u Danu uživo na TV N1.

Povezane vesti

Na pitanje kako misli da će predizbori moći da se organizuju i da li je potrebna pomoć vlasti, on kaže da su bitni građani, da su „predizbori bitni jer vraćate moć građanima“, dodajući da im je kao model služio mađarski model sa izbora u Budimpešti.

„Tu su bitni građani, oni koji ovo gledaju, predizbori su bitni jer vraćate moć građanima, imate sistem partijskih kartela koji funkcionišu u određenim zemljama gde stranke okupiraju ceo državni sistem, i stranke vlasti i opozicije se smenjuju i dele resurse. Uvek ima nešto i za jedne i za druge… Ovde imamo situaciju da imamo jednu stranku, jednog čoveka, nemamo nikakav kontrolni mehanizam. Zato vraćamo moć građanima, da oni odluče ko je taj ko će biti najbolji kandidat“, ističe Manojlović.

Dodaje da su „političke stranke u Srbiji ili apsolutne monarhije ili feudalni sistemi“, dodajući da istovremeno ima mnogo onih koji prelaze iz stranke u stranku.

„Da se ne bi desilo da Simonović (osuđen danas na kaznu zatvora zbog podstrekivanje na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića) bude deo bilo koje stranke, jer neki centar moći smatra da on dobro rešava probleme, vi ćete to spustiti među građane, i opozicija će morati da pokaže da ta demokratija kojoj ona teži ne mora da sačeka da dođe na vlast, već može da se vidi i u izboru samog kandidata“, kaže Manojlović.

Na pitanje da li će građanima biti jasno šta su tačno predizbori, on navodi da će „sigurno biti potrebno neko vreme da im se objasni o čemu se radi kao u svakoj novotariji, ali ako budemo imali više ovakvih emisija biće im jasnije“.

A na to šta je potrebno da bi se predizbori organizovali, Manojlović kaže, pozivajući se na mađarski model, da je to najpre konsenzus između aktera koji će učestvovati.

Takođe, dodaje da ima država gde neka vladina tela kontrolišu slične izbore, ali ističe da bi ovde to bilo „katastrofalno, jer je sve u rukama jedne stranke“.

„Suština je da se moć vrati građanima. Onda oni ne mogu da kažu ‘meni se ovde ne sviđa jer jedemo stalno ista jela'“, navodi Manojlović.

Bitno da proces predizbora bude transparentan

On ističe da je veoma bitno da ceo proces bude transparentan, „ne sme se doći u situaciju da on bude finigran i da se uništi ionako poljuljano poverenje građana“.

„Potrebno je da se kandidati sastanu i potpišu neku vrstu džentlemenskog ugovora i da je njihov glavni cilj smena režima i da će se nakon predizbora ostali kandidati povući i staviti na raspolaganje svoju podršku najbolje izabranom kandidatu“, pojašnjava Manojlović.

A na pitanje od koga očekuje podršku, kaže da ni sa kim nisu „razgovarali direktno“, ali ponavlja da je najbitnija podrška građana.

Navodi da na društvenim mrežama vidi da građani podržavaju tu ideju, a na pitanje da li su društvene mreže merilo, kaže da nisu, „ali ovo je prvi probni balon“.

„Bio sam ubeđen da ovo nije nešto što je moguće sprovesti u Srbiji, ali nakon niza sastanaka i onoga što se desilo u Mađarskoj, snažno verujem da je ovo jedno svetlo na kraju tunela u ovom društvu“, ističe Manojlović.

Komentari

Vaš komentar