Manojlović: Uvesti moratorijum na eksploataciju litijuma, protest sutra u 19h

Vesti 26. jan 202215:26 > 22:04 61 komentara

Predstavnik inicijative "Kreni - promeni" Savo Manojlović izjavio je da "priča" sa rudarskom kompanijom Rio Tinto nije završena ukidanjem Prostornog plana "Jadar", već je naglasio da je za to potrebno uvesti moratorijum na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina u Srbiji.

„Ukidanjem Prostornog plana onemogućeno je da se sprovede neka vrsta gradnje na području Jadra, a to ne znači da je sprečeno na nivou cele Srbije“, rekao je Manojlović na raspravi na temu uvođenja moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora organizovanoj u Medija centru.

Manojlović je naveo da kompanija Evrolitijum sprovodi istraživanja u Valjevu u potrazi za rudama i naglasio da život stanovnika tog mesta nije ništa manje vredan od onih u Jadru.

On je ocenio da je ukidanje Prostornog plana samo pokušaj da se ta tema „zataška pred izbore“ i naglasio da, ako je Rio Tinto „oteran“ iz Srbije, onda treba „oterati“ i sve druge kompanije koje rade na isti način.

Manojlović je rekao da su na današnju raspravu pozvane premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a građane je pozvao na protest sutra u 19 sati ispred Predsedništva u Beogradu.

Profesor hemije i biohemije na Univerzitetu države Ajova i član Srpske akademije nauka i umetnosti u ostavci Nenad Kostić izjavio je da ne postoji „zeleno rudarstvo“ i da je ono što nude kompanije koje planiraju otvaranje rudnika u Srbiji „otrovno, ubitačno i štetno“.

„Zeleno rudarstvo je hladna vatra i suva voda, te stvari ne idu zajedno“, naglasio je on.

Kostić je naveo da je imao uvid u patentnu prijavu kompanije Rio Tinto upućenoj američkoj agenciji za patente, prema kojoj će za razblažavanje sumporne kiseline tokom rada rudnika biti potrebna voda „cele reke Drine“.

„Drina ne pripada samo Srbiji, već i Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj. Nisam čuo da se naša vlada konsultovala sa vladama susednih država da li pristaju da im neko popije Drinu“, istakao je on.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević izjavila je da je uticaj na životnu sredinu eksploatacije litijuma iz dubokih rudnih stena, kako je u Srbiji, od 100 do 1.000 puta veći u odnosu na površinske solare u Južnoj Americi.

Đorđević je navela da se u Južnoj Americi nalazi 70 odsto svih rezervi litijuma na svetu, a u Jadru u Srbiji ispod jednog procenta.

„Jadar je i predeo u kojem živi 19.000 ljudi. Oni jako lepo žive od poljoprivrede, pčelarstva i mlekarstva“, dodala je ona.

Đorđević je kazala da je u Prostornom planu Srbije uvršćeno otvaranje 40 rudnika, od kojih deset rudnika litijuma i bora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare