Manojlović: Ultimativni zahtev vlastima bez čijeg ispunjenja protesti neće stati

Vesti 07. dec 202110:47 > 12:52 168 komentara

Savo Manojlović iz Pokreta "Kreni promeni" saopštio je danas da protesti u Srbiji neće stati dok ne budu ispunjeni zahtevi vezani za Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i povlačenje Zakona o eksproprijaciji.

Povezane vesti

„Protesti neće prestati, pored prvog uslova – povlačenja Zakona o eksproprijaciji, ako se ne poboljšaju odredbe Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“, rekao je Manojlović.

On je na konferenciji za novinare naglasio da je prvi ultimativni zahtev vezan za Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, budući da su prema Ustavu građani ti koji su suvereni i imaju pravo da predlažu zakone kada sakupe 30.000 potpisa. Ovim zakonom, kako je objasnio Manojlović, su predviđene takse, i za predlaganje zakona morate da nađete milion i dvesta hiljada dinara.

Ako ono što građani predlože, Skupština ne stavlja na glasanje, ona krši njihova prava, a sada će da im za to zadovoljstvo uzimati i milion i dvesta hiljada dinara preko notara. Manojlović je rekao da je jedan od ultimatuma vezanih za zakon – da se ova odredba, koja se tiče plaćanja, ukine.

„Mi smatramo da se ovim ograničava pravo građana na predlaganje zakona“, istakao je on i dodao da se u, socijalnom kontestu Srbije, ukida i  neka vrsta građanske suverenosti.

Druga dva uslova, kako kaže, vezana su za biračke odbore i „ide se na paritet prema izbornim zakonima, pa ako imamo referendum koji je pokrenut potpisima građana – u biračkom odboru biće samo predstavnici stranaka“. „Tražimo da građani koji narodnom inicijativom pokrenu referendum, moraju imati predstavnike koji će kontrolisati kako se glasa“, rekao je Manojlović.

Treći uslov vezan je za rok važenja referenduma – budući da je stavljeno da nakon godinu dana može da se ponovi referendum, što je i Venecijanska komisija istakla kao problematičnu tačku. „To znači da će u nedogled moći da se ponavlja referendum ako niste zadovoljni njegovim ishodom“, rekao je Manojlović.

„Imamo i druge primedbe koje ćemo dostaviti Skupštini i predsedniku, ali prvi uslov je ultimativan i protesti neće stati dok se on ne ispuni“, rekao je Savo Manojlović.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da se sve vreme postavlja pitanje kao da se taj zakon ruši kako bi se stvari vratile na prethodni koji nije usaglašen s Ustavom što su, kako je naglasio, apsolutne neistine.

Manojlović je ukazao da su iz tog pokreta, dok je zakon bio u fazi donošenja i dok je još mogao da se popravi amandmanima, to jasno ukazivali i podneli 70.000 potpisa Skupštini – „referendum po meri građana“, sa konkretnim naznakama šta treba promeniti.

„To što je zakon u određenom segmentu usaglašen sa Ustavom ne znači da su sve njegove odredbe Sveto pismo i da se ne mogu menjati“, rekao je Manojlović.

Manojlović je rekao da će u subotu biti nastavljeni ekološki protesti širom Srbije i ponovo pozvao policiju da u saradnji sa građanima obezbedi učesnike tih okupljanja.

Kaže i da je namera organizatora da poveća broj blokada i poziva građane da izađu na proteste u što većem broju.

On je rekao da svako ko izađe na protest treba da zna da je sam odgovoran za svoju bezbednost.

Rekao je i da nisu tačni navodi „režimskih medija“ o tome šta se dešavalo na protestima prethodne subote, te optužio vlast da je na građane „poslala navijače“.

Istakao je i da su učesnici protesta sami propušatli građane koji su ušli u blokade, i da oni koji nisu protestovali sirenama automobila pozdravljali učesnike blokada.

„Apelovao bih na policiju još jednom da u koordinaciji sa građanima obezbedi proteste“, rekao je on.

Napomenuo da je „evidentno da vlast ne može da spreči protest sa tolikim brojem ljudi“, i najavio da će plan blokada biti objavljen krajem sedmice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare