Manojlović: Netačne izjave Brnabić o dopisu za zabranu iskopavanja litijuma

Vesti 31. jan 202214:41 37 komentara
savo manojlović
N1

U potpunosti su netačne izjave Ane Brnabić da nikada Vladi Srbije nije dostavljen predlog zakona kojim se traži uvođenje zabrane iskopavanja litijuma i bora na teritoriji cele Srbije, objavio je u saopštenju Savo Manojlović iz Kreni-Promeni.

Manojlović je naveo da je to vidljivo iz dva dopisa Vladi Srbije, od 14. januara 2022. godine i od 21. januara 2022. godine, a slike oba dopisa prosledio je medijima.

Povezane vesti

„Prva verzija predloga zakona dostavljena je Vladi u istom momentu kada je dostavljena i predsedniku Republike uz ostale zahteve“, naveo je Manojlović u pisanoj izjavi.

Ocenio je da se premijerka sada ponovo vraća na pitanje narodne inicijative, iako je nakon napada ispred Skupštine na aktiviste jasno zatraženo od nje da se garantuje bezbednost volonterima u toku sakupljanja potpisa, što je ona izbegla da uradi, a sada tvrdi i da nikada nije dobila navedene dopise.

„Ukoliko zaista želi da se trenutna kriza reši, premijerka suštinski treba da odgovori po kom pravnom osnovu je oteran Rio Tinto, a ostavljene su sve ostale kompanije koje takođe kopaju bor i litijum? Da li se time omogućava povratak Rio Tinta nakon izbora ili se ovoj kompaniji omogućava da tuži Srbiju zbog nejednakog pravnog postupanja“, upitao je Manojlović.

Upitao je i šta znači oterati Rio Tinto iz doline Jadra kako ne bi iskopavanjem bora i litijuma proizveo ekološku katastrofu, a ostaviti kompanije koje će uraditi to isto u drugim delovima Srbije.

Naveo je da, ukoliko premijerka želi da bude dostojna funkcije koju obavlja, može da prizna grešku i usvajanjem poslednjeg opravdanog zahteva koji joj je bio uručen okonča njihove proteste.

„Ukoliko, pak, želi da naziva nekog lažovom kako bi se osetila ravnopravnom u raspravi i putem svađe pokušava da popravi svoj lični rejting, moraće da razume da mi nismo političari koji će se s njom prepucavati, već građani koji očekuju da institucije rade svoj posao ili će u suprotnom koristiti pravo na proteste“, poručio je Manojlović.

Dodao je da učesnici protesta imaju jedan zahtev – donošenje zakonske zabrane iskopavanja bora i litijuma koji, nakon napada na aktiviste ispred Narodne skupštine, nije moguće da ostvare putem narodne inicijative.

„Zato tražimo da ga Vlada Srbije predloži Narodnoj Skupštini pre raspisivanja izbora“, poručio je Manojlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare