Manje usvojenih zakona po hitnom postupku, koji poslanik je bio najaktivniji

Vesti 02. jan 202209:22 > 09:26 3 komentara
Skupština Srbije
N1

Skupština Srbije je u prošloj godini zasedala 131 radni dan i usvojila 184 zakona, 142 druga akta i 27 izveštaja o radu. Godinu u parlamentu obeležio je značajan pad broja zakona razmatranih po hitnom postupku.

Hitno je na dnevni red stavljeno samo 14 zakonskih rešenja, 2020. bilo ih je 18, dok je, na primer u 2019. godini, po hitnom postupku usvojeno 49 zakona, a u 2018. čak 146.

Parlament je tokom 2021. godine organizovao 22 javna slušanja o različitim temama, a najaktivniji je bio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo koji je, povodom priprema ustavnih amandmana, realizovao deset javnih slušanja širom Srbije.

PROČITAJTE I:

Najaktivniji poslanik i protekle godine bio je predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, a drugi po broju obraćanja je Milija Miletić iz grupe „Aleksandar Vučić- za našu decu“.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je da će ovaj skupštinski saziv rad nastaviti sredinom januara u vanrednom zasedanju, te da će do raspuštanja parlamenta i raspisivanja izbora, usvojiti izmene zakona dogovorene međustranačkim dijalogom.

Kako je ranije najavljeno, Skupština će doneti izmene Zakona o izboru narodnih poslanika koji se odnose na članove Republičke izborne komisije iz opozicije koja nema predstavnike u Skupštini, kao i na smanjenje broja potpisa koji je potreban za kandidovanje liste nacionalne manjine na izborima za narodne poslanike na 5.000 potpisa.

Raspisivanje izbora za parlamentarne izbore planirano je 15. ili 16. februara, kako bi izbori bili održani 3. aprila 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare