U Ušću nema nezaposlenih, ali ni mesta u vrtiću, nadležni tvrde da imaju rešenje

Vesti 25. jul 202119:46 1 komentar

Rudarska varošica Ušće nalazi se u dolini Ibra, između Kraljeva i Raške, i možda je jedino mesto u Srbiji koje je, u procesu tranzicije, sačuvalo sve svoje fabrike i čak otvorilo nove pogone. U ovom mestu, ne samo što nema nezaposlenih radnika, već se i traže radnici sa strane. Zbog toga je i sve više mladih parova odlučilo da ostane u ovom kraju i osnuje svoje porodice. A onda se pojavio ogroman problem. Više nije bilo mesta u jedinom državnom vrtiću.

Pored Ibarskih rudnika uglja, koji čini okosnicu razvoja ovog malog mesta, geografski položaj Ušća omogućio je razvoj drvoprerađivačke industrije. Tako da u okolini postoji blizu pedeset većih i manjih strugara. Zato, ne samo da je bilo posla za sve žitelje, nego su morali da dovode radnike čak iz Kraljeva.

U trenutku kada Srbija sprovodi populacionu politiku, kako bi se obnovilo stanovništvo, i kako bi sela i mala mesta opstala, u Ušću smo naišli na potpuni apsurd. Ove godine je čak 14 dece ostalo ispod crte za prijem u vrtić. U jedinom koji postoji, a koji pripada Predškolskoj ustanovi iz Kraljeva, nema mesta.

„Postoji diskriminacija među decom. Napravljena je granica da su recimo deca koja su rođena do 31. avgusta 2020. mogla da konkurišu, a ostala koja su rođena od septembra, nisu imala pravo da konkurišu. To nije u redu. Treba da počnem da radim početkom decembra, jer mi tada ističe porodiljsko. Radim u Ivanjici koja je 54 kilometra udaljena od Ušća. Svaki dan putujem tamo i nazad. Kada sam pitala ko će da mi čuva dete, dobila sam odgovor da vodim dete u Ivanjicu sa sobom“, kaže majka Kosana Radonjić.

N1

Negativni bodovi zbog jednodnevnog kašnjenja

A bilo je primera da su roditelji dobijali tzv. negativne bodove, jer su kasnili sa uplatom samo jedan dan. I to ih je koštalo na narednom konkursu.

„Kada sam ih pitala koji je problem kod mene jer sam deveta na listi, rekli su mi da je neplaćen račun problem. Odnosno, da je on izmiren 21. a ne 20. juna. A tog datuma je bila nedelja, i nije bilo moguće izvršiti uplatu“, ispričala nam je Nevena Obrenović iz Ušća.

Roditelji čija deca nisu mogla da se upišu, kažu da bi rešenje moglo da se pronađe, ali da nema sluha da to neko sprovede. Najrealnija mogućnost da se napravi mesto za još jednu jaslenu grupu jeste da se predškolska grupa dece premesti u osnovnu školu.

„Imam dvoje dece i imam problem, jer supruga i ja radimo. Bili smo prvi ispod crte za upis“, kaže Darko Goljević, radnik Ibarskih rudnika.

N1: Ko će sada da čuva decu?

„Moraćemo da se snađemo nekako. Suština priče je da smo mi pokucali na sva vrata. Obratili smo se i Gradu Kraljevu i našim odbornicima iz Ušća. Nismo dobili nikakav odgovor i bili smo prinuđeni da pozovemo vas i da probamo da rešimo taj problem“, dodaje Goljević.

Direktorka Predškolske ustanove najavljuje rešenje

N1

Direktorka Predškolske ustanove u Kraljevu Gabrijela Čmerić, nakon što smo zatražili pojašnjenje za ovaj problem roditelja u Ušću, sada kaže za N1 da rešenje ipak postoji, i da će već od septembra biti otvoreno još jedno odeljenje u vrtiću.

„Predškolska grupa definitivno prelazi u školu. U toj prostoriji koja sada ostaje prazna, otvorićemo jednu mešovito-vaspitnu grupu. Tako ćemo polako da prevodimo decu. Onog momenta kada dete u jaslicama napuni tri godine, prelazi u vaspitni deo, i automatski oslobađamo mesto u jaslicama. U njima sa decom od jedne do tri godine rade medicinske sestre-vaspitači, a sa decom od tri do polaska u školu rade vaspitači“, kaže Čmerić.

Kako nam je direktorka Predškolske ustanove objasnila, krajem jula će u Ušću biti održan sastanak sa roditeljima sve dece koja su ostala ispod crte. Tada će im biti objašnjena ideja koja treba da se realizuje već od 1. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare