Manja grupa vijetnamskih radnika i dalje u starom magacinu

Vesti 24. nov 202121:31 2 komentara
N1

Manja grupa vijetnamskih radnika ostala je i dalje smeštena u starim, neuslovnim magacinima u industrijskoj zoni između Ečke i Zrenjanina, iako su nalogom policije ti objekti još prošle nedelje proglašeni nebezbednim i trebalo je da svi budu iseljeni.

Povezane vesti

Njih i dalje čuvaju pripadnici privatnog obezbeđenja, a kod prilaza tim objektima stoji i dalje žičana ograda. Oni iz tog smeštaja, potvrđeno je Danasu, odlaze na posao na gradilište koje je u blizini a nakon smene, biciklima se ponovo vraćaju u neuslovne magacine.

Većina njihovih kolega preseljena je na obližnje lokacije, u građevinske kontejnere na placu firme Penfarm i u prazne kuće u selu Ečka. Koliko je radnicima poboljšan položaj preseljenjem niko u ovom trenutku ne može da potvrdi, jer sa njima ni aktivisti ni novinari nisu uspostavili kontakt.

Stari magacini, koji su prvobitno služili jednoj trgovinskoj firmi, iznajmljeni su od strane kineske građevinske firme China Energy Engineering Group, čije je predstavništvo u Beogradu trenutno angažovano na velikom projektu gradnje fabrike guma za kineskog proizvođača pneumatika Linglong.

„Danas“ se ovoj kompaniji obratio za podatke o smeštaju vijetnamskih radnika ali još uvek nisu dobili odgovor. O uslovima za život vijetnamskih radnika u starim magacinima javnost je imala prilike da se upozna protekle nedelje, kada su objavljeni snimci, kao i izveštaj nevladinih organizacija koje se bave zaštitom radnih prava, pružanjem pravne pomoži i podrške žrtvama trgove ljudima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare