Manastir Visoki Dečani: SPC na Kosovu prekida sve kontakte s kosovskim vlastima

Vesti 03. jun 202217:05 5 komentara
N1/arhiva

Srpska pravoslavna crkve (SPC) na Kosovu odlučila je da prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene entičke i verske diskriminacije prema SPC, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

POVEZANE VESTI

„Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice SPC na Kosovu je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova“, navodi se u objavi.

Iz manastira dodaju da je SPC upozorila međunarodne predstavnike o neophodnosti posebnih mehanizama zaštite, u situaciji kada kosovska vlada otvoreno ne poštuje sudske odluke i potpisane sporazume koje garantuju EU i OEBS u specijalnim zaštićenim zonama verskog kulturnog nasleđa.

„U svom objavljenom Izveštaju američkog Stejt departmenta o slobodi veroispovesti na Kosovu u 2021. godini SAD su kritikovale to što se ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima“, napisali su iz manastira.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare