Malo jeste, malo nije: Srbija se usaglasila s deklaracijom u Tirani, a sankcije?

Vesti 07. dec 202219:25 9 komentara

Učesnici Samita Evropska unija - Zapadni Balkan koji je u utorak održan u Tirani usvojili su deklaraciju u kojoj se ističe potreba usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, uključujući i restriktivne mere. Iako se Srbija usaglasila sa deklaracijom, Aleksandar Vučić rekao je da se sa njom ne slaže. Da li se, međutim, Srbija obavezala da uvede sankcije Rusiji?

Srbija usaglašena sa deklaracijom – Srbija nije usaglašena sa deklaracijom. Kao u igri „voli me, ne voli me“, predsednik Srbije podržao je deklaraciju iz Tirane, ali uz ogradu.

POVEZANE VESTI

„Ne mogu ni da sedim, ni da stojim iza te deklaracije, jer je nisam pisao, da vam iskren budem, ali mi nemamo ništa protiv da činjenice da se nismo saglasili sa sankcijama i da ih mi nismo uveli, to su činjenice, ja na to ne mogu da se ljutim“, kazao je Vučić u Tirani.

Da se Srbija usaglasila sa deklaracijom kao i druge zemlje Zapadnog Balkana nismo čuli od predsednika, već od predstavnika EU. Da li to znači da je Srbija prihvatila obavezu prema zajedničkoj spoljnoj politici EU?

„Ako bi se striktno tumačio dokument, mi smo prihvatili preko ovog dokumenta da Rusiji uvedemo sankcije. Kada, kako, na koji način, to je drugo pitanje. I svakako da su naši predstavnici znali šta potpisuju“, kaže Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

„Što se tiče sankcija, kažem, mi smo još uvek zemlja kandidat, nismo u potpunosti članica i moramo da gledamo interese građana Srbije. Ni to nije istina da je nama ugrožen evropski put, da su nam bilo kakva sredstva uskraćena, to je određena preporuka, rezolucija Evropskog parlamenta koja nije obavezujućeg karaktera, dakle nema straha da smo bilo šta izgubili“, smatra Elvira Kovač iz Odbora za evropske integracije.

Da bi se videlo da li je Srbija na gubitku ili ne, ipak će se sačekati ključna odluka najmoćnijh država članica EU koje same biraju kada će izvršiti pritisak na Srbiju, poručuju analitičari.

„Evidentno je da smatraju da im Beograd i vladajuća garnitura i dalje bitna za čitav niz pitanja, najviše pitanja regionalne stabilnosti, znači – da li postoje oni koji su nezadovoljni stavom Beograda po ovom pitanju, apsolutno…“, navodi Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Postoji određeni nivo tolerancije u EU, a ni uticaj koji vrši na Srbiju zbog sankcija nije snažan kao što je bio na početku ruske invazije na Ukrajinu, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku, ali, kako kaže, postoje posledice po formalni deo pregovora.

„Možemo da sa pouzdanošću tvrdimo da su evropske integracije i sam proces stali i da ove godine neće biti otvaranja ni jednog drugog poglavlja ili klastera ni zatvaranja, znači taj formalni deo pregovora će stajati sve dok Srbija ne počne da se usaglašava sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom“, tvrdi Suzana Grubješić.

Sa željama o uvođenju sankcija se usporilo, smatra Grubješić, ali se zato insistira na nastojanju da se reši i privede kraju dijalog Beograda i Prištine i da se tu uspostavi sporazum.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare