Malinari gledaju u nebo: Grad im ne da mira, šteta na zasadima i do 90 odsto

Vesti 01. jun 202213:02 > 15:50 15 komentara
N1

Nevreme koje je tokom vikenda zahvatilo delove Zapadne i Centralne Srbije, po svemu sudeći, neće oboriti cenu maline i kupine. Najviše grada palo je na području Golije, Sjenice, Arilja, Vrnjačke Banje, Trstenika i Kragujevca. Još uvek se ne zna kolike su tačno štete, ali u zavisnosti od položaja zasada kreću se od 30, pa čak i do 90 odsto.

Zbog gradonosnih oblaka koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i malih površina zasada koje imaju protivgradne mreže, proizvođači mogu samo da gledaju u nebo i nadaju se sreći.

U pojedinim delovima Srbije grad veličine lešnika i oraha padao je jakim intenzitetom nekih 40 minuta i napravio je veliko oštećenje rodnih grančica.

POVEZANE VESTI

„Najveću pretnju nam prave oblaci koji dolaze iz Bosne. Postoji jedno nebranjeno područje koje se prostire sve do Bajine Bašte. Gradonosni oblaci koji su već formirali led i grad iznad Bosne, sve to izručuju u Srbiji. Oblaci počinju da se račvaju, i još više leda se formira u njima. Da li će on pasti na području Bajine Bašte, Užica ili Arilja, zavisi od protivgradnih strelaca. Ako nisu spremni, šteta je neminovna“, kaže Milan Đurašević, strelac i malinar iz Budoželje kod Ivanjice.

Iako danas ima mnogo više protivgradnih raketa u magacinima, i zbog toga što radi oko četrdesetak protivgradnih stanica koje gravitiraju između Bosne i Hercegovine i Srbije, malinari iz Zapadne Srbije i dalje ne mogu mirno da spavaju u sezoni berbe.

“Protivgradne mreže su spas za maline. Odnosno, tamo gde je moguće postaviti ih. Kod nas zbog nadmorske visine od 1.000 metara to nije moguće, jer nam vetrovi prave probleme. Ali, u ravničarskim predelima je ona neminovna, i mora da se postavlja“, objašnjava Đurašević.

Pored ponude i potražnje maline, cene hemije i repromaterijala su poskupele od 100 do 300 odsto, a energenti od 60 do 90 procenata. Ali, malinari ipak očekuju ove godine dobru cenu maline. Procenjuju da će najniža otkupna cena biti od 600 dinara.

Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije kažu da izvoznici inostranim kupcima i partnerima nisu isporučili dogovorene količine za prethodne tri godine. Kako objašnjavaju iz ove asocijacije, u zadnje tri godine je dogovoreno čak 40.000 tona maline više nego što je proizvedeno u Srbiji.

Pogledajte video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare