Makron i Šolc zadužili svoje savetnike da pomognu Lajčaku u briselskom dijalogu

Vesti 04. sep 202212:0886 komentara
Izvor: Eliot BLONDET / POOL / AFP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona i kancelara Nemačke Olafa Šolca, saopšteno je iz Predsedništva.

„Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“, stoji u pismu dvojice evopskih lidera.

Kako se navodi, Vučiću se obraćaju kao lideru zemlje, kako bi apelovali na njega da „pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU“.

„Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, rekli su Mokron i Šolc.

Dodaju da se iskreno nadaju da će inicijativa naići na interesovanje i podršku Aleksandra Vučića, zaključuje se i zajedničkom pismu predsednika Francuske i kancelara Nemačke.

Pismo istog sadržaja od Makrona i Šolca je danas dobio i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Komentari

Vaš komentar