Makedonska delegacija prvi put posle 18 godina u manastiru Prohor Pčinjski

Vesti 02. avg 202214:03 > 21:24 2 komentara

Posle tačno 18 godina, delegacija iz Severne Makedonije predvođena predsednikom posetila je na Ilinden manastir Prohor Pčinjski. Ovaj dan najveći je državni praznik u toj zemlji, jer se upravo Ilinden i zasedanje ASNOM-a 1944. u prostoru manastira smatraju začetkom državnosti i jezika. Spomen soba izgorela je u požaru 2014. godine i nije obnovljena, a makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da je dogovoreno formiranje radne grupe i da je moguća njena obnova.

Pre nego što je Srpska pravoslavna crkva priznala autokefalnost makedonske, obeležavanje Ilindena je bilo u alternativnim spomen sobama napravljenim odmah uz drugu stranu granice.

Povezane vesti

Pendarovski je izjavio da bi ovakve posete na Ilinden trebalo da opet postanu tradicija i da ova, prva nakon pauze, svedoči o dobrim odnosima dve zemlje.

Delegaciju iz Severne Makedonije u kojoj su bili i parlamentarci i predstavnici Vlade, kao i stogodišnji predstavnik boračke organizacije, sačekao je ministar Selaković.

Pendarovskog su uz zvižduke sačekali i predstavnici opozicione, vanparlamentarne, desničarske stranke, koji su u Prohor Pčinjski došli organizovano. I njima je nakon zvanične ceremonije omogućeno da polože venac.

Venci su položeni na novu spomen ploču, napravljenu po uzoru na prethodnu, koja nije pronađena nakon što je macolom sa originalnog mesta na kome je stajala uklonio Vojislav Šešelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare