Majstorović: Poruka EU jasna – stepen poverenja i strpljenja je izgubljen

Vesti 25. mar. 202118:14 > 19:177 komentara
Podeli:

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike izjavio je u Danu uživo da je izveštajem Evropskog parlamenta EU uputila jasnu poruku Srbiji, a to je da je "određeni stepen poverenja i strpljenja izgubljen, i da se od Srbije očekuju konkretni rezultati u konkretnim pitanjima".

„Izveštaj Evropskog parlamenta je najkonkretniji do sada i to je važna politička poruka da je prošlo vreme mimikrije i simuliranja promena. Ove primedbe (Afere Jovanjica, Krušik, Jovanjica i Telekom) ostaće u dosijeu Srbije i pratiće nas  dok se ne istraže svi navedeni slučajevi. Pretpostavljam da je bilo lobiranja iza scene, i to je uobičajeno, jer države kandidati uvek žele da te dekleracije budu interpretirane u lepšem tonu i da se predstave mnogo bolje, nego što to u realnosti jesu“, ocenjuje Majstorović.

Povezane vesti

On dodaje da političke stranke na vlasti i opoziciji, koriste svoje političkih patrnera u EU i pokušavaju da utiču na tekst ovakvih i sličnih dokumenata.

„Mislim da je dobro što su ove tri afere tu, i da bi vlasti u Beogradu shvatile to na pravi način. Da kritike nisu tu zarad kritikovanja, već konstruktivni alat koji vrlo jasno i vrlo precizno ukazuje šta Srbija mora da menja. Napominjem da je konkretan jezik u izveštaju osveženje, jer je uobičajeno da u izveštaju dobijamo uopštene i generičke i termine. Ovde je poruka vrlo jasna, i poruka je da je određeni stepen poverenja i strpljenja izgubljen, i da se od Srbije očekuju konkretni rezultati u konkretnim pitanjima“, istakao je on.

Komentarišući pominjanje u izveštaju napade na KRIK i CRTU Majstorović naglašava da je to „razlog više za čuđenje zašto zemlja koja pretenduje da bude lider u evrointegracijama ima onakve scene već danima u Skupštini“,  kao i da „imamo igrokaz na sednici Odbora na kojoj su poslanici abolirali sami sebe, iako je bilo evidentno kršenje Kodeksa ponašanja poslanika“.

„Takve stvari zbunjuje naše partnere u EU, kao i Bilčika, koji pokušava da ukaže koje je stvari neophodno da se pokrenu sa mrtve tačke“, naglasio je Majstorović.

On smatra da retorika u srpskom parlamentu „ukazuje na stanje koje negira realnost i izveštaje domaćih NVO kao i međunarodnih uglednih organizacija“.

„One kazuju isto što i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, a to je da je kvalitet demokratije u Srbiji u padu, u regresiji. Poruke iz Skupštine nisu dobre, i plašim se da ukazuju na emotivne reakcije“, rekao je Majstorović.

„Ovaj izveštaj možda jeste oštar, ali baš zbog toga ga treba čitati kao što je to naveo Bilčik, na šta Srbija treba da obrati pažnju nu narednom periodu“, naglašava Majstorović i ukazuje da je čak na 30 mesta u izveštaju upotrebljen termin „zabrinutost“.

„Srbija može mnogo, mnogo bočlje, ali se postavlja pitanje zašto to ne čini i u praksi“, zaključuje Majstorović.

Komentari

Vaš komentar