Majka iz Pećinaca: Tražili da glasam za SNS da bi mi dete bilo primljeno u vrtić

Vesti 01. sep 202211:10 27 komentara
Ilustracija / N1

Dragana Adamić iz Pećinaca, majka trogodišnjeg deteta koje već tri godine ne uspeva da upiše u vrtić u tom mestu, kaže za N1 da je i ove godine odbijena, jer nije htela da glasa za SNS. "2. aprila poslepodne došao je čovek, koji je znao ime mojeg deteta, i pitao nas da li smo predali zahtev za vrtić. Mi smo rekli da jesmo, a on je onda rekao ako mi ne budemo glasali za koga oni kažu, dete neće biti primljeno u vrtić, i da su pravila takva. Mi smo na to odgovorili da pod takvim uslovima ni ne mora da bude primljeno. To je bilo to, on se okrenuo i otišao. Ja sam bila u šoku, besna i ljuta što se tako nešto desilo", kaže Adamić.

Navodi da su je prošle sedmice zvali iz vrtića da joj kažu da dete nije primljeno. Kada je pitala zašto, rekli su joj da je to zato što nije u radnom odnosu.

Povezane vesti

„Ja sam rekla ja sada radim, oni su rekli da nisam radila kada su pravili spisak dece, pitala sam kada su pravili spisak dece, i oni su rekli da je to bilo u julu mesecu, a zovu mesec dana kasnije da obaveste roditelje koja su deca primljena. Tri godine pokušavam da upišem dete, ali ne uspevam, na listi je čekanja, prve dve godine zato što smo nezaposleni. Ja ne mogu da radim jer nema ko da mi čuva dete, onda sam našla nešto, a oni su rekli da dete nije primljeno, da nemaju mesta, pitala sam kako ja da radim kad nema ko da mi čuva dete, a direktorica Anita Volčevski je rekla ‘snađite se kako znate’, i na tome se završilo. Sledeće godine sam opet pokušala, rekli su da je dete na čekanju. Sad sam našla posao, dete sad ima tri godine, suprug ga čuva, mada i on radi sezonske poslove“, priča Adamić revoltirano za N1.

Ona ističe da je „ljuti to što te neko prosto ucenjuje da li ćeš biti u stranci, da li nećeš, za koga ćeš glasati, eto to je nešto što je nedopustivo“.

Upitana da li zna koliko mesta ima u vrtiću, kaže da ne zna, ali da je čula da mesta ima, „ali prosto neko diktira pravila“.

Navodi da ranije „nije bilo bitno da li sam zaposlena ili nisam, već je bilo jedino bitno da igram njihovu igru, dakle, nije bilo bitno ko u porodici radi, ko ne radi, već je samo bilo bitno da li ćemo glasati“.

Podsetimo, ispred vrtića u Pećincima juče su se okupili roditelji za čiju decu više nema mesta u toj lokalnoj predškolskoj ustanovi. Oni su za N1 rekli da su deca ostala bez mesta u vrtiću jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika. Roditelji za novonastalu situaciju optužuju poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je, kako za N1 tvrde svedoci koji su želeli da ostanu anonimni, direktorki predškolske ustanove u tom mestu i dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

Roditelji su danas doveli svoju decu u vrtić, međutim, neke od njih su dočekala zaključana vrata, a neki su ostavili decu, a iz vrtića su im zapretili da će pozvati policiju i Centar za socijalni rad, jer ne odgovaraju za mališane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare