Mahali albanskom zastavom u Mitrovici, Kancelariju za KiM brinu provokacije

Vesti 15. apr 202121:09 0 komentara
N1

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji posledica sistematskog nereagovanja nadležnih instanci u Prištini i međunarodne zajednice i imaju za cilj da izazovu neodmerenu reakciju srpske strane, što se neće dogoditi.

Kancelarija je reagovala na incident u kojem su se dvojica Albanaca provozala sa albanskom zastavom ulicama Severne Mitrovice i pokušala da uđu u Kliničko bolnički centar.

Po rečima portparola Kosovske policije za region Sever, Branislava Radovića, protiv mladića je podneta prekršajna prijava, zbog kršenja mere zabrane kretanja od 22 do pet časova ujutro.

Takvo ponašanje posledica je sistematskog nereagovanja nadležnih instanci u Prištini i međunarodne zajednice, koje tumači i kao prećutna saglasnost za svaki vid provokacije i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, ukazuje Kancelarija u saopštenju.

Ovde nije reč ni o kakvim izolovanim incidentima, nego o smišljenim provokacijama koje za cilj imaju da izazovu neodmerenu reakciju srpske strane, ali se takav scenario neće ostvariti, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista je saopštila da se serija incidenata, u kojima stradaju Srbi, odmah mora zaustaviti, pre nego što preraste u ozbiljnu pretnju miru na ovim prostorima i poziva institucije zadužene za bezbednost da deluju i sačuvaju mir. Lista navodi da je opasna „planski osmišljena provokacija albanskih mladića koji su za vreme zabrane kretanja divljali ulicama Severne Mitrovice“.

Pozivamo institucije zadužene za bezbednost da najhitnije deluju i očuvaju mir građana, garantuju bezbednost svima i spreče incidente koji su očigledno deo smišljenog plana, a ne pojedinačni incidenti.

Ćutanje Euleksa, UNMIK, ambasada u Prištini je neprihvatljivo, zato ih još jednom pozivamo da najhitnije reaguju, a građane molimo da ostanu suzdržani, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!