Magločistač: Novi plan predviđa rušenje kuća u zaštićenoj zoni u Subotici

Vesti 18. feb. 202111:09 > 11:133 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nacrt Plana detaljne regulacije centra Subotice, koji je na javnom uvidu do 9. marta, otvara mogućnost rušenja više od polovine objekata u pet ulica u zaštićenom gradskom jezgru, piše danas lokalni portal Magločistač. Reč je o objektima koji su gradjeni krajem 19. i početkom 20. veka u delu zaštićenog gradskog jezgra, proglašenog za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju.

Arhitekta Atila Pešti rekao je da je jezgro grada vrednost koja se ne sme menjati, već se mora očuvati.

„Protivim se nabijanju višespratnica u centar grada. Ovo nije samo nepotrebno, već i neukusno. U gradu ima toliko prostora za višespratnice, nemojte graditi kliše zgrade u unikatnom centru“, upozorio je Pešti.

Bivši gradski arhitekta Žombor Sabo ocenio je da je duh Subotice već odavno promenjen i podsetio da je na glavnom gradskom trgu nedavno srušena stara Zelena fontana od pečujske Žolnai keramike i izgrađena nova parterna fontana od milion evra, koja, kako je rekao, izgleda „kao neko korito za pranje veša“.

„Ako je vlast pre 14 godina srušila Narodno pozorište, nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za grad i Republiku, onda je moguće sve srušiti osim Gradske kuće i Sinagoge. Za sad“, upozorio je Sabo, a piše Magločistač.

Komentari

Vaš komentar