Macura: U ovoj godini nema prostora za neke izmene Zakona o podršci porodici

Vesti 19. maj. 202118:51 > 19:052 komentara
Podeli:

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" i Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, koja je imala sastanak sa premijerkom Anom Brnabić povodom izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kaže da, imajući u vidu da je nedavno usvojen rebalans budžeta, "u tom smislu nema prostora za neke izmene koje su u vezi sa tekućom godinom". Dodaje da joj se čini kada je donet ovaj zakon "on je imao pogrešan fokus, umesto fokusa na porodice koje bi trebalo da imaju jedno ili dvoje dece, primenom ovog zakona kroz ove dve i po godine, prema podacima, možemo da vidimo da nije došlo do povećanja broja živorođene dece u porodicama sa troje ili četvoro dece, a veliki novac iz budžeta se izdvaja baš za te porodice, a to ne daje rezultate".

Povezane vesti

„Fokus bi trebalo da bude usmeren na porodice sa jednim ili dvoje dece, naročito imajući u vidu činjenicu da se u Srbiji godišnje rodi 1.000 manje prve dece. Dakle, te porodice napuštaju Srbiju, i dakle, mi treba da se fokusiramo na to kako da ih zadržimo ovde“, ističe Macura u Danu uživo na TV N1.

Navodi da je sa Brnabić, na sastanku koji je „protekao u prijatnoj atmosferi“, bilo reči o tome šta bi još moglo da se uvede od izmena, uz one već najavljene, a tiču se Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

„Razgovarale smo o tome šta je racionalno i realno da se unese kao izmena u Zakon. Prva izmena se tiče naknade koju bi primale žene sa najvećim primanjima u zemlji. Prema podacima NALED-a iz 2018. godine radi se o 2.200 žena koje imaju primanja koja su veća od tri prosečne zarade, što je limit postavljen ovim Zakonom. Među njima, tek jedan broj se odlučuje da postanu majke“, kaže Macura.

Navodi da trenutno nema prostora da se ta izmena izvede, „ali imam uverenje premijerke da će razgovarati sa ministrom za brigu o porodici Ratkom Dmitrovićem da se predlog zakona dopuni u delu gde će se povećati naknada za žene sa najvišim primanjima sa tri prosečne plate na pet, i o izmeni koju je, između ostalih, pokrenula i inicijativa A11, o porodicama koje imaju više od četvoro dece, posebno uzimajući u obzir da tih porodica nema mnogo u Srbiji, oko 1,5 procenata, tako da to ne bi bilo veliko opterećenje u budžetu kada bi njime bila obuhvaćena ta izmena“.

Neustavne odredbe Zakona

Ona podseća da je Ustavni sud nedavno neke od odredbi iz Zakona, koji je stupio na snagu u julu 2018. godine, proglasio neustavnim.

„Zakon ima određene probleme, posebno za nas i emotivno i pravno, problematičan je u delu koji se tiče majki koje su rodile decu sa invaliditetom, koje su i dan danas primorane da biraju između naknade koje imaju veze sa njihovim prethodnim zaradama i naknade koja ima veze sa njihovim detetom. Prema odluci Ustavnog suda, ova odredba je proglašena neustavnom“, navodi Macura.

Dodaje da je Ustavni sud doneo odluku i da porodilje u prva tri meseca ne mogu da prime manje od republičkog minimalca, što se do sada dešavalo.

Pojašnjava i da se porodiljski period deli na dva perioda – prva tri meseca i period nege deteta, za koji još nije uneta izmena. Kaže i da je o tome razgovarala sa premijerkom, i da ni za ovu izmenu nema prostora da se uvede, ali da ima uverenje Brnabić da će nastaviti da o tome razgovaraju.

Zakon nije doneo povećanje nataliteta

Naglašava da Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom nije uspeo u cilju da se poveća natalitet i da nas već sada praksa uverava da je ovo bio pogrešan smer.

„Brnabić razume u čemu je problem, ali sada je zbog pandemije i usmeravanja novca na neke druge stvari neplanirano (da se budžetom obuhvate izmene), ali smo zaključile da ovaj Zakon treba da se revidira na drugačiji način, možda čak i da se piše iz početka“, ocenjuje Macura.

Na pitanje zašto se čekalo skoro tri godine da se dođe do ovih izmena, ona kaže da to nije pitala premijerku, ali da je jedno od logičnih opravdanja za vladu pandemija.
Na konstataciju da pandemija traje samo godinu dana, ona navodi da je „Ustavni sud sam po sebi spor, nisam ni očekivala da brže odluči“.

„Sve procedure u vezi sa izmenama su previše spore i zavise od prevelikog broja karika u lancu odlučivanja“, navodi Macura i dodaje da je Brnabić rekla da će se Zakon naći u skupštinskoj proceduri u junu, a stupiće na snagu u julu.

Na pitanje da li je premijerka garantovala unošenje predloženih izmena u Zakon, Macura kaže da nije, ali i da čekaju da ono što je bilo nacrt zakona prvo prođe sva ministarstva u Vladi, da bude usvojeno i potom upućeno u skupštinsku proceduru, „da vidimo kako će konačno izgledati da bi mogli da damo neke predloge i da se obratimo poslanicima“.

Ukazuje da „briga o porodici i ono kroz šta prolaze majke nema mnogo veze sa tim kakvo je vaše političko opredeljenje“ i da svaki poslanik u svom okruženju verovatno ima neku trudnicu ili porodilju.

A kada se radi o nezaposlenim ženama, kaže da je to najveći problem, jer ne mogu biti obuhvaćene budžetom, ali već u novembru stiže predlog budžeta za sledeću godinu, i tada ćemo opet pokrenuti to pitanje“.

Navodi da bi jedna od izmena trebalo da ide i u pravcu da se smanji broj meseci koji ulaze u obračun naknade, „i praktično bi bilo neophodno da se smanji sa 18 na 12 meseci, što je praksa i u državama koje su članice EU i u onima koje nisu“.

Radna grupa za međustranački dijalog

Njena Stranka moderne Srbije saopštila je danas da neće učestvovati u Radnoj grupi za međustranački dijalog bez posredovanja evroparlamentaraca, jer ne želi da ta organizacija ili njeni predstavnici postanu, kako se navodi, samo dobar izgovor onima koji bi da integritet krhkog i tek započetog dijaloga u Srbiji svojim ucenama naruše“.

„Ostajemo učesnici dijaloga na oba koloseka, sa i bez posredovanja Evropskog parlamenta, s tim što jedino nećemo biti deo Radne grupe čiji ćemo rad sa velikom pažnjom pratiti“, poručila je SMS.

Povezane vesti

Na pitanje koji je razlog što su istupili iz Radne grupe, Macura kaže da je „predstavnik udruženja građana Dosta je bilo (Saša Radulović) postavio ultimatum da se u Radnoj grupi nađemo ili on ili ja, ali uzimajući u obzir da je ona samo deo dijaloga, nisam htela da učestvujem u toj infantilnoj raspravi“.

„Njemu je neprijatno da sedi pored nekog ko toliko zna o njemu i može njegovu promociju da naruši, ja nemam problem da sedim pored bilo koga“, kaže Macura, nekadašnja članica Dosta je bilo.

„Ne želim da budem neskromna, ali pametniji popušta, i ja sam popustila i odustala od učešćča u Radnoj grupi“, dodaje ona i poručuje da će sve što njena stranka bude imala da kaže o poboljšanju izbornih uslova uputiti direktno predsedniku Skupštine i predsedniku Radne grupe.

Na pitanje da li je ovaj međustranački dijalog samo farsa, ona navodi da „ne misli da je bilo koji dijalog farsa, jer je Srbiji neophodan dijalog, ali pre ili kasnije se farsa ratzotkrije, nadam se da postoji politička volja, stvar je političke volje da li će se neke stvari menjati“.

Dodaje i da joj se čini da je „nešto brži proces dijaloga bez posredovanja EU“, ali podseća da zvaničnici EU zbog pandemije imaju neka ograničenja koja se tiču putovanja.

Kaže i da je prvi sastanak o poboljšanju izbornih uslova dela opozicije koja nije za posrednike iz Evropskog parlamenta i vlasti, na kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao da „on može neke odluke na licu mesta da preseče“.

Na pitanje da li to znači da sve zavisi od njegove odluke, ona navodi da nažalost zavisi, „to je naša politička realnost“.

Komentari

Vaš komentar