Macanović: Svaka prijava nasilja u porodici povećava rizik za žrtvu

Vesti 22. sep 202218:075 komentara
Podeli:

Autonomnom ženskom centru (AŽC) javljaju se ne samo žene žrtve nasilja, već i komšije i rođaci koji znaju da se nasilje u nekoj porodici dešava i pitaju šta da rade u takvoj situaciji. Vanja Macanović iz AŽC kaže da svako prijavljivanje nasilja za žrtvu povećava rizik u kom se nalazi.

„Nasilje treba prijaviti, ali tako da se prijavi da žrtva bude bezbedna posle prijave, da ne bude teže povređena ili ubijena“, istakla je Macanović u Danu uživo.

Ona kaže da se broj ubijenih žena drastično smanjio od donošenja Zakona protiv nasilja u porodici, tako da zabrinjava činjenica da je u Srbiji od početka godine ubijeno više žena nego u celoj prethodnoj.

Prema njenim rečima, šest žena koje su ove godine ubijene prijavljivale su ranije nasilje u porodici.

Macanović zbog toga pita kada će institucije i njihovi nadležni sesti za sto da razmotre da li je bilo propusta tih institucija i ako je bilo da se utvrdi šta treba da se uradi kako se oni više ne bi ponovili.

„Zabrinjavajući su oni slučajevi da u kojima žene nisu prijavljivale nasilje i pitanje je zašto žene nemaju poverenje u institucije“, napominje sagovornica N1.

Govoreći o akušerskom nasilju, Macanović kaže da je to pitanje koje se ponovo otvara posle jedne decenije. Ističe da će žene imati takav tretman u ginekološkim klinikama sve dok lekari ne budu preuzeli odgovornost za svoje postupke i dok se ne poboljša sistem pritužbi.

Komentari

Vaš komentar