Lutovac: Vučić nikada nije bio za priključenje Srbije Evropskoj uniji

Vesti 02. sep 202108:33 > 08:34 44 komentara
N1

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da Aleksandar Vučić i njegovi autentični birači nikada nisu pokazivali entuzijazam za priključenje Evropskoj uniji.

Lutovac je kazao agenciji Beta da je entuzijazam za evrointegracije splasnuo kod jednog dela proevropskih građana koji ne razumeju i ne prihvataju ponašanje Brisela prema građanima Srbije.

„Naime, ne mogu da razumeju da Brisel podržava nedemokratsku vladavinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da čak žmuri na kriminalizaciju celog društva pod njegovom kontrolom“, ocenio je predsednik DS-a.

Povezane vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je u zemljama Zapadnog Balkana smanjen entuzijazam za priključenje EU, „zbog čega traže druge načine, mehanizme i sredstva kako bi ostvarile napredak“.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je izrazio zabrinutost zbog te Vučićeve izjave, rekavši da države Zapadnog Balkana decenijama čekaju promenu koja ne dolazi.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije, Lutovac je rekao da je Vučić na vlast došao sa antievropskom pričom „koju je retorički promenio odmah posle izbora 2012. godine da bi dobio podršku Zapada“.

„Promenio je retoriku u zvaničnoj komunikaciji sa EU, ali ne i suštinu svoje politike. Jedno je govorio Briselu, a sasvim nešto drugo svojim biračima“, naglasio je Lutovac.

Po njegovim rečima, kada se Vučić obraća evropskim zvaničnicima „on ističe posvećenost evropskom putu“, ali kada se obraća svojim biračima „on ima antievropsku retoriku i pokazuje otvorenu naklonost prema Kini i Rusiji“.

„Mediji pod njegovom kontrolom to sistematski emituju, što se odražava na jačanje negativnog odnosa prema EU i porast pozitivnih stavova prema Kini i Rusiji“, istakao je predsednik DS-a.

Poruka o padu entuzijazma za priključenje EU, dodao je, koju je Vučić poslao na Bledskom bezbednosnom forumu je, u stvari, traženje podrške za napredovanje u evropskim integracijama bez ostvarivanja evropskih standarda kako bi se sprečio dalji pad entuzijazma.

„Istovremeno, on krivicu za potpuni zastoj u evropskim integracijama sa sebe prebacuje na Evropsku uniju ignorišući ključne poruke upozorenja koje su stizale iz Brisela, kao što su da Srbija ozbiljno mora da se posveti vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i da promeni retoriku prema EU i promeni pristup EU integracijama“, naveo je Lutovac.

Na pitanje Bete da li je i šta je učinjeno posle tih upozorenja iz EU, predsednik DS-a je rekao da umesto vladavine prava i borbe protiv korupcije i kriminala imamo apsolutističku vladavinu jednog čoveka.

„Aleksandar Vučić je glavni generator bezakonja, bujanja korupcije i ekspanzije organizovanog kriminala. Medijska slika je sve mračnija, pluralizma nema ni u tragovima. Retorika prema EU nije promenjena kao ni pristup Evropskim integracijama“, istakao je Lutovac.

Zaključio je da ako uprkos svemu EU bude podržavala Aleksandra Vučića, a ne građane Srbije, „iščeznuće entuzijazam i najzagriženijih evrofila“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare