Lutovac u SANU: Populizam postaje opasno oruđe

Vesti 04. maj 202215:57 0 komentara
zoran lutovac
FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je na predavanju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), da svet ulazi u populističku epohu i da je populizam u današnjem turbulentnom svetu postao globalni fenomen.

„Osim (Donalda) Trampa, tu je porast popularnosti radikalne desnice u Austriji, Holandiji, Francuskoj, zatim Bregzit, Mađarska, Poljska, da ne pominjem Putina i Erdogana… recimo, autorski članak našeg predsednika koji se zove ‘O plebsu i narodu’ je udžbenički primer kako izgleda promocija populizma sa najvišeg mesta“, rekao je Lutovac.

On je ukazao da populisti umesto politike umeća dogovaranja, pregovaranja i kompromisa nude isključivo volju većine kao model ponašanja na političkoj sceni, dok populizam kao ideologija „čistom i moralnom“ narodu suprostavlja „korumpiranu“ elitu i „opasne druge“.

„Može se reći da je to ideologija koja u središtu svog učenja ima ideju da bi politika trebalo da bude odraz volje naroda, koja čistom i moralnom narodu suprotstavlja korumpiranu elitu i ‘opasne druge’ koji svojim delovanjem ugrožavaju i narušavaju prava i vrednosti naroda“, rekao je Lutovac.

Upozorio je da se „opasnim drugima“ smatraju svi koji ne podržavaju vladajuću elitu, ali i manjinske društvene i etničke grupe, migranti, kao i „spoljni drugi“ poput Amerikanaca ili NATO, ali i građani susednih zemalja poput Albanaca ili Hrvata.

„Populisti umesto politike umeća dogovaranja, pregovaranja i kompromisa nude isključivo volju većine kao model ponašanja na političkoj sceni“, ukazao je Lutovac i naglasio da je ono što spaja ideološki suprotstavljene političke opcije – levi, desni i centristički populizam – negativni odnos prema političkim elitama.

„Sve tri opcije se dodvoravaju narodu, ukazujući na otuđenu elitu i opasne druge“, objasnio je Lutovac, koji je na poziv Odbora SANU za ljudska i manjinska prava održao predavanje „Populizam i opasni drugi“, u kome je populizam posmatrao kao „slabo utemeljenu ideologiju“.

Ocenio je i da društva na prostoru bivše Jugoslavije odlikuje nerazvijena politička kultura, nerazvijena vladavina prava, nizak nivo slobode govora i medijskih sloboda, slabašne institucije, visoka koncentracija vlasti u rukama pojedinaca ili grupa, nedelotvorna podela vlasti, etablirana partokratija i korupcija koja je rezultat toga.

„U takvim okolnostima, populizam postaje opasno oruđe u rukama populista“, upozorio je Lutovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!