Lutovac: Svi u opoziciji imaju isti cilj, a različite metode

Vesti 11. mar. 202118:413 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da u međupartijskom dijalogu može biti samo jedan predstavnik opozicije koji zastupa sve ostale koji žele demokratsku Srbiju ako se o tome postigne dogovor, navodeći da svi imaju isti cilj, a različite metode.

„Mogu biti dva, tri, neka bude po jedan koji će zastupati svaku platformu, ali to nije ključno pitanje. Ključno je da li možemo doći do toga da ostvarimo ono što smo postavili kao zajedničke ciljeve“, rekao je Lutovac u emisiji „Pravi ugao“ RTV Vojvodine.

Lutovac je naglasio da od predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića nije stigao zvaničan poziv za dijalog, navodeći da ne računa onaj poziv posredstvom medija, pa se zato nisu ni prijavili za te razgovore.

„Suština je da predstavnici EU razgovaraju sa relevantnim predstavnicima opozcije, da čuju mišljenje relavantnih o tome šta i kako bi trebalo raditi da taj dijalog bude delotvoran“, rekao je lider DS.

Ne želimo beskrajne rasprave, već konkretne stvari sa ciljem da građani budu slobodni da se izjasne na izborima, rekao je Lutovac.

Upitan o događajima u stranci, Lutovac je ocenio da to što se događa u DS nije samo raščišćavanje unutar stranke, već ispunjavanje obećanja biračima i građanima da će DS biti stranka za uzor.

Lutovac je istakao da je DS stranka za koju će se glasati „zato što treba da se glasa, a ne zato što je manje zlo“.

„U opoziciji treba da se okupimo svi koji smatarmo da Srbiju treba promeniti, samo je pitanje šta je to što će nas okupiti“, rekao je Lutovac, ocenivši da to mogu, ali ne moraju biti pregovori o izbornim uslovima.

Na opozicionoj sceni, navodi on, imate različite poglede na to kako doći do zajedničkih ciljeva, ali ciljevi su nam identično definisani – slobodni mediji, fer i slobodni izbori.

„Mi imamo državu jednog čoveka koji ignoriše sve institucije, ignoriše svoj parlament, niko ne zna šta pregovara o Kosovu. Moj stav je da tako ne sme da se razgovara o tako važnom pitanju“, rekao je Lutovac.

Kao odgovorni ljudi, moramo da rešavamo životna pitanja, statusno pitanje se ne dovodi u prvi plan, smatra Lutovac, uz ocenu kako Vučiću odgovara da upravlja procesom van očiju javnosti i da ostavi utisak u međunarodnoj zajednici da je bez njega to nemoguće.

„Ono što obećavamo našim građanima da ćemo napraviti normalnu državu, u kojoj će se o takvim stavrima razgovarati u parlamentu, a građani pitati. To nije izbegavanje, već pravi odgovor“, rekao je Lutovac.

Zoran Đinđić sigurno ne bi bio u nelegalnim i nelegitimnom parlamentu, a da je on živ mi ne bismo ni bili u ovoj situaciji, rekao je Lutovac.

„Da je Đinđić živ pričali bismo o drugim stvarima, možda bismo bili deo evropske porodice naroda, ali sada smo bliže devedesetim godinama“, smatra Lutovac.

Po njegovoj oceni, „pomoćno osoblje iz devedesetih su sada glavni akteri“.

Komentari

Vaš komentar