Lutovac: Orlić ne bi bio dobar predsednik skupštine, ali ima li SNS boljeg

Vesti 02. avg 202213:05 > 14:46 13 komentara

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kandidat za jednog od opozicionih potpredsednika parlamenta, kaže za N1 da neće glasati za kandidata SNS za predsednika Skupštine Vladimira Orlića, jer ga njegova politička biografija ne kvalifikuje za to mesto, ali istovremeno pita "ima li SNS boljeg" i zaključuje da nema.

„Kada pogledate njegovu biografiju, kada pogledate njen prvi deo – tu se nema šta zameriti, to je taj profesionalni deo biografije, i ako bi trebalo da se izabere u novo zvanje na institutu, ima velike šanse da u tom uspe, ali ovde se bira predsednik skupštine. Zato je drugi deo njegove biografije problematičan, ostvario ga je u SNS, koji je uništio svaku insituciju u Srbiji, uključujući i parlament, koji stvara lošu atmosferu u društvu, atmosferu sukobljavanja, gde se opozicija tretira kao neprijatelj države, a ne kao suparnik. Dakle, prema ovome što je do sada uradio ne kvalifikuje ga za dobrog predsednika skupštine. Ali, sa druge strane, da li SNS ima boljeg?! Pa, nema. Među svim tim ljudima koje SNS ima, on se nametnuo kao logično rešenje. Zamislite da umesto njega imate (šefa poslaničke grupe SNS Milenka) Jovanova?! Pa, to bi tek bila katastrofa“, poručuje Lutovac.

Povezane vesti

Za Jovanova, koji je izneo niz uvreda na račun Vladete Jankovića, koji je predsedavao konstitutivnom sednicom skupštine kao najstariji poslanik i opozicije, kaže da on vređa „i ovaj dom, i parlament kao instituciju, pa i samog Orlića“.

„Šef poslaničke grupe koji treba da predstavi svog kandidata priča o koječemu umesto da ga predstavi, sipa uvrede na račun doma kojim njegov kandidat treba da predsedava i zato je to uvreda i za Orlića i za celu instituciju. To je potpuno neprihvatljiv način komunikacije i dalje urušava ugled ove institucije. Sama činjenica da je Jovanov šef poslaničkog kluba najveće poslaničke grupe ukazuje da se nećemo daleko odmaći od dosadašnje prakse – unižavanja parlamenta“, kaže Lutovac.

Njega je za kandidata za potpredsednika predložilo 35 poslanika opozicije, a on ističe da će ako bude izabran pokušati da se izborim za sve suprotno od onog što radi vladajuća koalicija.

Upitan kako ocenjuje stalno ponavljanje iz vladajuće koalicije da je opozicija u parlamentu dobila i više nego što je tražila, što se odnosi na predsednike pet skupštinskih odbora i tri od sedam potpredsedničkih mesta, on navodi da im ništa nije dato, niti su šta tražili.

„To su bile konsultacije ko će u parlamentu učestvovati u radu kog odbora, vladajuća koalicija ima većinu u svim odborima, tako da tih pet odbora koje je dobila opozicija, dobila je samo simbolički, jer će vladajuća koalicija uvek imati priliku da opstruiše“, ocenjuje Lutovac i dodaje da je vladajuća koalicija dobila kao agendu da ostavi sliku drugačijeg parlamenta, „ali karakter ih uvek povuče.

Jovanov tražio od Jankovića da proveri da li su svi poslanici „s one strane uzeli terapiju“

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov tražio je na početku današnje sednice skupštine od predsedavajučeg Vladete Jankovića da li su „svi poslanici koji sede s one strane uzeli terapiju za današnji dan“, na šta se moglo čuti dobacivanje Lutovca.

„Sa druge strane, napraviću digresiju, kada je već krenulo ovako, gospodine Lutovac nema potrebe da dobacujete jer ćete na kraju opet da pobegnete, kao što ste već navikli. Prošli put su vas jurili do Pančevačkog mosta, sad vas neće stići do Opova. Polako, tek smo počeli, četiri godine je pred nama. Nema potrebe za nervozom, ponovo pokušavate da dobacivanjem dođete do reči, a nema potrebe, imaćete priliku da govorite, šta vam je, šta je vama čoveče“, kazao je Jovanov u obraćanju Lutovcu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare