Lutovac: Opozicione stranke i pokreti u DS imaju pouzdanog partnera

Vesti 04. jul 202113:57 > 14:49 14 komentara

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac pozvao je opozicione partije, pokrete, udruženja i građane na jedinstvo u borbi za slobodne izbore i promenu vlasti.

Lutovac je na radnoj i izbornoj skupštini DS, na kojoj je on jedini kandidat za predsednika te političke partije, rekao da opozicione stranke i pokreti u DS imaju pouzdanog partnera oko zajedničkog cilja – „normalizacije političkog i svakog drugog života u Srbiji“.

On je rekao i da građani od danas „imaju za koga da glasaju“ i da će DS raditi isključivo u njihovom interesu.

Lutovac je zahvalio članovima DS što su očuvali stranku i što su, kako je rekao, „sačuvali nadu da su promene moguće“.

On je naglasio da će se odluke u toj stranci od sada donositi unutar stranke, putem debata, a ne kao ranije, kako je naveo, „u kafićima i uskom krugu“.

„Javni interes je u prvom planu, a ne lični i više nema večitih funkcionera“, rekao je Lutovac.

Lutovac je istakao i da će mediji u DS imati saveznika i da više neće biti tabu tema za informisanje građana.

Na skupštini Demokratske stranke u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ danas će biti izabran predsednik, pet potpredsednika, kao i 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora stranke.

Jedini kandidat za predsednika je sadašnji predsednik stranke Zoran Lutovac, a za pet potpredsedničkih mesta se prijavilo sedam kandidata, među kojima je i Dragana Rakić, koja trenutno obavlja funkciju potpredsednice i zamenika predsednika stranke.

Istog dana pre izborne skupštine, biće održana i radna skupština na kojoj će biti usvojen novi statut Demokratske stranke.

„Što pre dogovoriti izborne uslove“

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da opozicija, u vezi sa izbornim uslovima, traži od vlasti samo da poštuje Ustav i zakone Srbije i da se utvrde mehanizmi kako da se to kontroliše.

Lutovac je rekao novinarima u Beogradu da je bolje da se što pre dogovore izborni uslovi, te ukazao da od evroparalamentaraca čiji je dolazak u Beograd najavljen krajem sedmice, očekuje da budu posrednici u ispunjavanju izbornih standarda koji se primenjuju u njhovim državama.

„Ono što mi zahtevamo nije teško ispuniti, to su standardi koje imaju sve uređene evropske države i mi samo tražimo da evroposrednici (u medjustranačkom dijalogu) upravo budu posrednici u utvrđivanju mehanizama da se sprovodu standardi koji se sprovode u njihovim državama“, rekao je on.

Lutovac smatra da „to ne bi smelo da bude problem, ako ima političke volje“ i da bi „političke volje moralo da bude“ jer, kako je rekao, „ako je nema onda se stvaraju uslovi za gradjansku neposlušnost i proteste“.

On je rekao da je u dijalogu vlasti i opozicije, uz posredovanje evroparlamentaraca, neophodno utvrditi mehanizme i načine kako da građani budu informisani „onako kako je to zapisano u Ustavu – istinito, blagovremeno i potpuno“.“Potom, da tako informisani gradjani mogu slobodno da se izjašnjavaju (na izborima) bez pritisaka, ucena da će neko izgubiti posao, ili na neki drugi način“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se onemogući zloupotreba javnih resursa u izbornom procesu.

„Bitan je i kontrolni mehanizam, a to je izborna administracija koja treba da kontroliše taj proces i omogući da, ako ima nepravilnosti, da se brzo reaguje“, naveo je Lutovac.

On je napomenuo da je u Srbiji potreban „i neki dodatni kontrolni mehanizam“ kako bi sve ono što bude dogovoreno moglo da se kontroliše.

„Sve to ne predstavja nikave ustupke (od strane vlasti), ne tražimo mi (opozicija) nikve ustupke“, rekao je on.

Lutovac je napomenuo da ako je gradjanin profesionalno i objektivno informisan, onda ima priliku da bira na izborima, dok, ako sluša „samo jednu stranu“, onda ne bira jer je „pod uticajem propagande koja mu se servira“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare