Lutovac i Rakić podržali majke iz Pećinaca: Od Ustava važnije da budete član SNS

Vesti 05. okt 202213:322 komentara
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i njegova stranačka koleginica Dragana Rakić održali su danas ispred Skupštine Srbije konferenciju za novinare u znak podrške Jeleni Mažić i Jeleni Mihajlović, majkama dece koja su ostala bez mesta u vrtiću u Pećincima, o čemu je N1 već izveštavao. Kako je rekao Lutovac, ova deca ne mogu da idu u vrtić jer su njihovi roditelji politički nepodobni. Dragana Rakić je poručila da poslanici DS koriste sve raspoložive mehanizme "da pomognu obespravljenim roditeljima da se deca vrate u vrtić".

„Mi smo u nedelji prava deteta, a danas je i 5. oktobar. Pre 22 godine nismo mislili da se ovako nešto može desiti, a pogotovu ne deci“, poručio je Lutovac i dodao da su to pitanje postavili i na Odboru za prava deteta, ali im je rečeno da to nije na dnevnom redu. Oni su potom tražili da se sazove nova sednica na kojoj će o tome biti reči, prikupili su i potpise trećine poslanika da se ona zakaže, ali do sada to nije učinjeno, kako je naveo Lutovac.

Povezane vesti

„Ovde je stvar jasna, nećemo tražiti anketni odbor jer nije potreban, ovde se radi o tome da ta deca imaju pravo da budu u vrtiću, a nisu u njemu, uprkos zakonu. To samo pokazuje da je u Srbiji važnije od Ustava da imate člansku kartu SNS. To pokazuje da je lokalni moćnik jači i od zakona i od Ustava“, ukazuje Lutovac.

Ističe da je „paradoks, da 22 godine posle 5. oktobra, oni koji su tada bili s druge strane barikada pokušavaju da nas sada uče šta su ljudska prava“.

Kazao je da će raditi na tome da deci budu obezbeđena njihova prava, kao i da je na jučerašnjoj sednici Odbora za obrazovanje postavio ponovo to pitanje.

„Iz ministarstva su rekli da su učinili sve što je do njih, utvrdili su da deca treba da se vrate u vrtić… Zašto se onda to ne došava. Da li je moguće da je direktorka tog vrtića iznad ministarstva, zakona i ustava“, pitao je Lutovac.

Dragana Rakić je kazala da poslanici DS koriste sve mehanizme da pomognu obespravljenim roditeljima da se deca vrate u vrtić, te su tako iskoristili mogućnost da na samom zasedanju u Skupštini, kada je bio prisutan i predsednik Aleksandar Vučić, pitaju njega da li poznaje situaciju u Pećincima i lokalnog moćnika Milorada Pantića Lukija, na šta je Vučić rekao da ga ne poznaje.

Ona je potom novinarima pokazala fotografije na kojima se Vučić vidi u društvu Milorada Pantića Lukija i predsednika opštine Pećinci u predizbornoj kampanji, kao i njegov brat Andrej u sedištu SNS u Pećincima, u društvu pomenutog Lukija, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

„U Pećincima se dešava nešto što se dešava u svakoj optšini u Srbiji – lokalni moćnici maltretiraju svoje građane, iz nekog razloga neki građani se proglašavaju nepodobnima, državnim neprijateljima i onda im se ovaj režim sveti – možete da ostanete bez posla, kuće, može neko da vam zapali kuću kao što se to desilo novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke, može bager da krene na vas, kao što se to desilo na protestu u Šapcu. Repertoar zla, presije i maltretiranja ovog kriminalnog režima već 10 godina je vrlo širok, i SNS je tu veoma maštovit, a sve u cilju da se strahom, prinudom, odmazdom sakupljaju glasovi za SNS i Vučića kako bi što duže ostao na vlasti“, poručila je ona.

Dodala je da je „vrlo podlo da su u Pećincima deca iskorišćena kao sredstvo odmazde za njihove roditelje“.

Rakić je, takođe, navela da je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić zabranio da DS održi konferenciju za novinare u Skupštini, jer majke iz Pećinaca čija su deca izbačena iz vrtića, ne mogu da stoje uz poslanike.

„Od Orlića smo dobili odgovor da je majkama zabranjeno da mu se obrate iz Skupštine. Dakle, Skupština je ponovo proglašena jednopartijskom skupštinom Srpske napredne stranke“, rekla je Rakić na konferenciji za novinare ispred Narodne skupštine.

Pre više od mesec dana deca poljoprivrednika i članova Demokratske stranke iz Pećinaca izbačena su iz vrtića

Komentari

Vaš komentar