Lutovac: Dok se javnost bavi besmislicama, vlast sprema nelegalnu promenu Ustava

Vesti 26. okt. 202112:51 > 14:049 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac upozorio je da, dok se javnost bavi besmislenim temama koje serviraju režimski mediji, vlast ide u promene Ustava Srbije u Skupštini, koja je "nelegalna, jer u njoj nema opozicije".

„Amandmani koji se nude neće unaprediti pravosuđe, nego će i dalje omogućiti uticaj zakonodavne i izvršne vlasti na pravosuđe“, ocenio je Lutovac na konferenciji za novinare, konstatujući da su promene zakona o referendumu „u najmanju ruku skandalozne“.

Povezane vesti

Referendum se, dodao je on, obesmišljava na više načina, jer će biti važeći koliko god građana na njega izađe, a još skandalozniji je predlog da odluka doneta na referendumu ima rok trajanja od godinu dana, a da posle toga predstavnici vlasti mogu da je promene.

Lutovac je parlament okarakterisao kao „privatnu Skupštinu Aleksandra Vučića“ i zapitao kako poslanici mogu da kontrolišu njegov i rad izvršne vlasti, kad su izabrani zahvaljujući njemu, a isti slučaj je i sa lokalnim samoupravama.

„Živimo u državi u kojoj je vladavina prava na najnižem mogućem nivou – ako je uopšte i ima. U takvoj državi imate prljavu tehnologije, investicije sumnjivog, koruptivnog karaktera“, rekao je on i kao primer naveo činjenicu da se ne vodi računa o ekologiji, „nego o profitu i ekstraprofitu, koji se zasniva na koruptivnim radnjama“.

Država neadekvatno reagovala u drugim krizama, tako će reagovati i oko otvaranja rudnika

Lutovac je izjavio da, koliko će investitori voditi računa o zaštiti životne sredine zavisi i od Ustavno-pravnog okvira, i od toga „da li imamo državu koja to može da sprovede“, povodom najava za otvaranje rudnika litijuma u Loznici, odnosno rudnika zlata u Žagubici.

On je rekao da je država do sada pokazala da nema adekvatne odgovore u nekim drugim krizama, zbog čega je izrazio sumnju da će se pri eventualnom otvaranju ova dva rudnika voditi računa o standardima zaštite životne sredine.

Lutovac je kao primer neadekvatnog odgovora države naveo situaciju sa pandemijom koronavirusa, gde se ne uvode strože mere protiv epidemije, uz obrazloženje da je to „zbog ekonomije“, zbog čega se kako je naveo, kriju podaci o broju umrlih od kovida-19.

„I ljudi su ekonomija. Priča o ekonomiji, ako nema istovremeno i zaštite zdravlja ljudi, je potpuno besmislena“, rekao je Lutovac.

Komentari

Vaš komentar